[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate Fizica

Furtul de trotinete de închiriat, un fenomen în București

Recent, mai multe companii care închiriază trotinete și-au pus la dispoziție serviciile în București. La doar o lună au apărut deja cazuri de furturi de trotinete.

Serviciile de închiriat trotinete electrice au ajuns și în România. Deși abia au intrat pe piață, au apărut deja furturi de trotinete electrice de închiriat.

Wolf-E este primul serviciu de închiriat trotinete electrice lansat în România. Inaugurarea a avut loc vineri, 19 aprilie, în București, scrie auto-bild.ro.

Procedura preluării unui astfel de vehicul eco este cât se poate de simplă: instalezi aplicația companiei (disponibilă pentru iOS și Android), introduci datele personale și datele cardului, găsești o trotinetă electrică (cu ajutorul hărții interactive) și îi scanezi codul QR. Cursa poate începe. Odată ajuns la destinație, tot de pe smartphone trebuie să apeși butonul „End Ride” (Încheie cursa), iar pe ecran ți se va afișa instantaneu costul total al călătoriei.
Start-up-ul american Lime anunțase că pregătește o flotă de 1.000 de trotinete electrice pentru București, printr-un parteneriat cu Primăria Capitalei.
De asemenea, brandul românesc Flow a debutat în luna mai la București și Cluj-Napoca, urmând să intre și pe piața din Timișoara până la sfârșitul anului. Compania va oferi spre închiriere trotinete electrice cu o autonomie de 30 km, flota fiind de 500 de vehicule, în primă fază.

Monitorizăm utilizarea, avem electronica construită în așa fel încât nu pot fi folosite piesele din trotinetă. Trotineta e nevandabilă dacă e furată. Pomeneai de bicicletă – odată ce tai lanțul, e funcțional. Dacă trotineta noastră dacă e furată nu merge, nici împinsă. Toate piesele componente sunt inseriate, nu pot funcționa una fără cealaltă. Cu puține excepții, maneta de frână și roata spate, chiar nu pot fi valorificate. Nu merită să riști închisoarea ca să iei piese care nu folosesc la nimic”, a declarat Ciprian Păltineanu, cofondatorul Wolf-e Rides,  într-un interviu pentru Start-up.ro, vorbind despre provocările care vin împreună cu dezvoltarea unei astfel de afaceri.

Abia intrate pe piaţă, companiile care închiriază trotinete în Bucureşti reclamă deja furturi şi distrugeri. Mulţi nu ţin cont de faptul că vehiculele au un sistem GPS şi îşi imaginează că pot dispărea cu ele. În realitate însă, toţi sunt găsiţi repede cu ajutorul poliţiei, scrie stirileprotv.ro.

Legal, doar cel care are o aplicaţie preinstalată pe telefon şi plăteşte poate folosi trotineta. Dacă este mutată din loc, se declanşează o alarmă.

Reprezentanţii Lime spun într-un comunicat că le-au dispărut deja 10 trotinete din cele aproape 1000 câte au în România. Cei de la Flow spun că din cele peste 250 de trotinete puse la dispoziţia bucureştenilor acum o lună au fost furate 7 iar una a fost distrusă. Şi Wolf-e confirmă fenomenul. Aceştia au calculat o medie de 2 tentative de furt pe zi.

Trotinetele sunt uşor de găsit pentru că au GPS şi sisteme GSM protejate. Un sistem de securitate le blochează şi nu mai pot fi folosite dacă se încearcă forţarea lor.

În afară de GPS, trotinetele electrice de închiriat au fost făcute din fabricație cu 50 la sută mai grele decât cele pe care le găsiţi în comerț. Nu sunt nici pliabile. Totul a fost gândit pentru a fi cât mai greu să le furi. Cu toate acestea nu toată lumea este descurajată.

La începutul lunii aprilie, la Timişoara a fost inaugurat primul sistem de închiriat trotinete electrice din România. Primăria a cumpărat în primă fază 25 de trotinete, care pot fi luate gratuit din cele trei staţii amplasate în Complexul Studenţesc. Două dintre trotinete au ajuns de sărbători în Oltenia. Descoperirea a fost făcută de un utilizator, prin intermediul aplicaţiei TroTM, scrie adevarul.ro.

Trotinetele din sistem pot fi urmărite în timp real prin GPS, iar vestea că două trotinete au fost depistate în județul Dolj s-a răspândit repede pe rețele de socializare. Astfel, Trotinetele cu numerele de identificare TM0008 şi TM0016 au fost localizate, sâmbătă, 27 aprilie, în judeţul Dolj, nu departe de Craiova. Mai exact, una în satul Gherceşti, iar cealaltă în satul Motoci.

Din fericire acestea nu au fost furate. Duminică dimineaţă, Cosmin Bradu, purtătorul de cuvânt al STPT, a explicat pentru Tion.ro, ce s-a întâmplat cu cele două trotinete.

La Gherceşti are sediu firma care a livrat trotinetele electrice. Cele două trotinete au fost trimise acolo pentru remedierea unor probleme tehnice, ele aflându-se în garanţie. Nu le-a furat nimeni. Sunt la reparat”, a declarat, pentru tion.ro, Cosmin Bradu.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019