Fenomenul este unul agravat de rata somajului, nivelul salarizarii dar si de starea economiei care a determinat multe societati sa isi opreasca/reduca activitatea sau, mai grav, sa diminueze mult activitatile ce nu sunt direct productive, intre care si paza.
Efectul imediat al unor astfel de masuri „de criza” se traduce in cresterea numarului de furturi datorita permeabilitatii securitatii obiectivului si protectiei neadecvate a infrastructurii critice. Pagubele sunt mai mari decat valoarea metalului deoarece furtul se poate realiza din instalatii, echipamente, cabluri de alimentare / transmisie etc iar acest lucru are impact asupra unei serii de elemente cum ar fi:
productia – prin diminuarea capacitatii de productie
furnizarea de produse si servicii catre piata – poate produce intarzieri si relatii conflictuale cu clientii si furnizorii
uptime/downtime – ex: indisponibilitatea unor servicii precum telefionia, internetul, curentul electric
costurile de inlocuire – service, echipamente, salarii angajati neproductivi, depozitare etc
reputatie
Daca in Romania nu exista statistici serioase pe acest domeniu iar aprecierile sunt facute la nivel de opinie, iata ca in Occident exista o preocupare constanta, continua si baza pe o metodologie adecvata. De curand, securityportal.ro a relatat despre un raport al autoritatilor britanice privind furturile realizate de romani de pe caile ferate britanice ale caror pagube (estimate conform tuturor elementelor mentionate mai sus) depaseste cumuleaza aproximativ 10 milioane euro.
In SUA, NICB (National Insurance Crime Bureau) a monitorizat timp de 3 ani toate sesizarile privind furturile de metale de pe teritoriul Statelor Unite si a intocmit un raport pe acest subiect. Raportul are o serie de merite indiscutabile intre care inventarierea cazurilor relevante, realizarea unei harti a infractionalitatii de acest tip precum si realizarea unor corelatii statistice privind furtul de metale. Iata mai jos cateva dinte concluziile acestui raport:
cel mai furat metal este cuprul – 96,1% din sesizari
55% din furturi au fost realizate contra societatilor comerciale iar 45% contra proprietatilor private
exista o corelatie semnificativa statistic intre furturile de cupru si pretul acestuia
costul furturilor de metale asupra afacerilor din SUA este de circa 1 miliard de dolari (potrivit unei estimari a US Department of Energy)
furturile au in numeroase situatii impact asupra securitatii nationale si sigurantei publice
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…