[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate Fizica

FSS salută decizia CNSC de a respinge achizițiile publice încheiate la prețuri de ruinare

Federația Serviciilor de Securitate salută decizia CNSC de a respinge achizițiile publice încheiate la prețuri de ruinare, care nu acoperă costurile executării reale a contractului.

Federația Serviciilor de Securitate salută decizia nr. 1500/C8/1659 din 04.09. 2019 a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care, pentru prima oară, admite că o autoritate contractantă nu poate încheia contracte publice la prețuri de ruinare, care nu pot acoperi costurile reale ale executării contractului pentru servicii de pază.

Astfel decizia nr. 1500/C8/1659 din 04.09.2019 a CNSC arată că:

  • Autoritățile contractante trebuie să verifice legalitatea și sustenabilitatea ofertelor de preț primite și nu trebuie să încurajeze atribuirea de contracte în care tariful ofertat nu permite salarizarea personalului „măcar la nivelul minimal impus de lege”. Autoritatea contractantă are obligația de a verifica temeinic toate aspectele constituirii prețului din ofertă astfel încât acesta să respecte toate obligațiile legale referitoare la costul forței de muncă folosite și să includă „toate cheltuielile necesare directe și indirecte”.
  • Atribuirea contractelor publice către întreprinderi care nu respectă legislația privind salarizarea reprezintă o „abordare discriminatorie și nedreaptă față de întreprinderile care respectă prevederile juridice și astfel s-ar acorda un avantaj arbitrar celor care le încalcă, ceea ce ar putea genera și o concurență neloială din partea întreprinderilor care nu respectă prevederile în raport cu cele care le respectă”.
  • Invocarea de către ofertanți a existenței unor convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă pentru angajarea șomerilor pentru care statul plătește subvenții, nu trebuie să fie luat în considerație în justificarea prețurilor neobișnuit de mici pentru că autoritatea contractantă nu are posibilitatea să verifice că angajații subvenționați își vor desfășura activitatea în cadrul viitorului contract. Adjudecarea contractelor la prețuri neobișnuit de mici induce riscul „ca atribuirea contractelor publice să nu se mai realizeze pe criterii de concurențiale loiale și de preț, ci toate contractele să fie obținute de ofertantul care a acumulat de-a lungul timpului cele mai multe subvenții… pe care le va invoca pentru ofertarea unui tarif care nu acoperă costul real al prestării serviciilor, distorsionând astfel piața achizițiilor publice sectoriale.”

Gabriel Badea, președinte FSS: ”Decizia CNSC are o importanță extraordinară, aș putea spune chiar istorică pentru industria serviciilor de securitate și nu numai. Este încă o confirmare că toate eforturile noastre, că toate acțiunile noastre de conștientizare în legătură cu aceste fenomene de concurență neloială au fost justificate și încep să dea rezultate palpabile!

Federația noastră a reclamat în repetate rânduri că în spatele ”prețului cel mai mic” se află, de fapt, practici neconcurențiale și oferte care nu se pot susține financiar în condițiile îndeplinirii corespunzătoare a tuturor cerințelor din caietul de sarcini. Decizia este un prim pas spre descurajarea pseudo-licitațiilor, în care nerespectarea legii devine în mod halucinant un avantaj competitiv, practic cel mai important criteriu de atribuire a unui contract cu statul. Este de asemenea un semnal de mult așteptat de noi și dătător de speranță,  ca autoritățile, sau măcar o parte a lor, au început să înțeleagă situația dezastruoasă în care se află mediul concurențial al securității private, grav afectat de practicarea prețurilor de ruinare și că este momentul să aplice și să impună legea înainte de a fi prea târziu.

CNSC a fost chemată să soluționeze o contestație depusă de SC CIVITAS PSG S.A., care a contestat decizia R.A. Aeroportul Internațional Craiova de a acorda un contract pentru servicii de pază la un preț nejustificat de mic. CNSC a decis anularea raportului de atribuire, obligând autoritatea contractantă să reevalueze ofertele și să emită un nou raport de atribuire.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019