Firme de pază și protecție, cercetate pentru angajarea fără forme legale
ITM Brăila a precizat în raportul din luna martie că a fost înaintată o plângere penală în domeniul “firme de pază”, deoarece firma controlată avea angajați care lucrau fără forme legale.
În luna martie, raportul de activitate al ITM Brăila arată că în perioada analizată a fost înaintată şi o plângere penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila pentru primirea la muncă a 13 persoane (în domeniul “firme de pază”) care prestau activitate în beneficul angajatorului fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă. În februarie, ITM Brăila a mai formulat o plângere similară în cazul unei firme care primise la muncă 8 persoane, fără a le întocmi actele de angajare, scrie obiectivbr.ro.
În afară de primirea la muncă a unor persoane fără a avea forme legale de încadrare, inspectorii de muncă brăileni au mai depistat şi alte nereguli precum neevidenţierea corectă a orelor de muncă efectuate de salariaţi, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal ori privind munca suplimentară, precum şi negarantarea în plată a salariului minim brut, în timp ce pe parte de SSM, deficienţele au constat în semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare, neîntocmirea instrucţiunilor proprii specifice activităţii desfăşurate, neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie, precum şi neasigurarea materialelor necesare informării lucrătorilor.
Potrivit autorităților din județul Galați, în 2016, firmele de protecție și pază țineau angajații în perioada de probă ce variază între una și două săptămâni, după care nu le întocmeau contracte de muncă, scrie viata-libera.ro.
La sfârșitul lui 2016, timp de aproape două săptămâmi, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au efectuat verificări la o firmă de pază din Reşiţa, care îşi desfăşura activitatea şi în judeţul Hunedoara, iar la finalul controalelor au stabilit că peste 900 de persoane lucrau fără forme legale, scrie adevarul.ro.