[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate Fizica

Factorii psihologici ai fenomenului de snowballing in controlul multimii

Atunci cand este asteptata o adunare mare de persoane a caror prezenta sau comportament este anticipat ca ar necesita masuri preventive pentru mentinerea ordinii publice, este imperios necesara prezenta agentilor de securitate, preferabil instruiti adecvat in controlul multimilor.

Vorbim de greve sau demonstratii, situatii in care multimea de oameni isi scandeaza simpatiile sau antipatiile fata de autoritati, fata de conditii politice, economice sau sociale actuale. Un alt tip de adunare se mai iveste in cazurile catastrofelor naturale, a dezastrelor, a tot ceea ce inseamna conditii extreme sau catastrofale care pericliteaza sau rezulta in pierderi de vieti omenesti sau/si de proprietati. Masele sunt impulsive, versatile si iritabile, deci pot trece de la o stare initiala la o alta diametral opusa, aspect ce nu trebuie niciodata minimalizat de catre agentii de securitate responsabili de ordinea publica.

Anticiparea unei situatii de control a multimii nu este una placuta pentru agentul de securitate, dar acesta trebuie sa fie pregatit, chiar daca singur sau intr-un grup redus n-ar putea schimba substantial cursul niciunei revolte. Cu toate acestea, este posibil sa se poata face fata acestora chiar inainte ca ele sa izbucneasca, fara sa fie nevoie sa se ajunga la incidente neplacute. Atunci cand agentul de securitate se intalneste cu o situatie pre-revolta, daca este instruit adecvat, va fi capabil sa disperseze multimea indisciplinata fara a face uz de forta. Un mesaj de tipul: „nu va pierdeti calmul si ramaneti neutri, indiferent de ce se intampla in jurul vostru” este greu de urmat in mijlocul unei adunari, unde agentul trebuie sa isi reaminteasca constant ca rolul acestuia este de a proteja proprietatea, echipamentele sau informatiile, iar fiecare act de securitate initiat trebuie sa fie strict juridic, indiferent ceea ce se intampla in jurul acestuia, indiferent de cat de mult este incitat si agresat verbal de persoane din multime.

Complementar factorilor care determina o multime sa se formeze si sa se tranforme dintr-o grupare pasnica intr-una dezordonata si potential violenta, este extrem de important ca persoanele care au rolul de a controla multimile sa inteleaga ca o multime mica poate atrage foarte usor persoane initial dezinteresate, crescand rapid in dimensiuni. Acest snowballing efect este cauzat de anumiti factori psihologici:

Mai mult la Psihologia Securitatii

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019