HomeStiriSecuritate FizicaDreptul de folosire a armelor neletale ar trebui restrictionat?
pistol

Dreptul de folosire a armelor neletale ar trebui restrictionat?

pistolIn ultimul timp s-a inregistrat un numar mare de evenimente produse cu arme neletale, insa detinute legal (mai precis, 92 in anul 2012, 97 in anul 2011). In cele mai multe cazuri, acest gen de arme au fost utilizate cu depasirea limitelor legitimei aparari sau a starii de necesitate.

Examenul psihologic utilizat de catre specialistul ce acorda aviz psihologic favorabil in sensul autorizarii de procurare a acestor arme, este important sa contina o metodologie care sa cuprinda analiza riscurilor comportamentale, evaluarea personalitatii, a inteligentei cognitice, a maturitatii socio-afectiva si a nivelului de agresivitate, toate in incercarea de a micsora numarul de evenimente tragice produse pe fondul folosirii acestor tipuri de arme.

Legea nr. 295/ 2004 privind regimul armelor si munitiilor privind procurarea si instrainarea armelor neletale spune ca persoanele fizice pot procura, in scopul detinerii, respectiv a portului si folosirii a cel mult doua arme neletale de autoaparare. In contextul de mai sus, se impune restrictionarea dreptului de port si folosire a armelor neletale prin introducerea si pastrarea acestora la domiciul celui autorizat sa le detina. Trebuie subliniat si faptul ca in celelalte state ale Uniunii Europene, pistoalele cu bila de cauciuc sunt interzise populatiei, iar cele cu gaz urmeaza si ele sa fie restrictionate datorita usurintei cu care acestea pot fi modificate in vederea utilizarii munitiilor cu proiectil.

Evenimentele cu arme neletale se produc si ca urmare a necunoasterii prevederilor legale, in special a celor referitoare la detinere, portul si folosirea acestor arme, caz in care se justifica si absolvirea unui curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridical autorizata pentru aceasta activitate.

Text publicat si la Psihologia.Securitatii

Share With: