Din cauza securitatii, hotii se muta din supermarket in micile magazine
Din cazuza măsurilor de securitate luate de marile lanțuri de supermarketuri, hoții s-au reorientat spre micile magazine, de cartier.
Metodele sunt de la cele mai simple până la cele mai complexe, infractorii apelând la dezlipirea elementelor de siguranță, schimbarea codurilor de bare sau, pur şi simplu, ies cu marfa din magazin fără a fi observați. Dacă în supermarketuri fenomenul este ținut relativ sub control, în micile magazine situația este critică. Neavând personal de pază, angajatele micilor magazine nu fac față nici pe departe fenomenului, care a înregistrat o creştere alarmantă. Şi asta pentru că, de frica agenților de securitate, hoții s-au mutat din supermarketuri în micile magazine. De furat se fură de toate. De la băuturi alcoolice şi țigări până la fructe şi legume, scrie gazetanord-vest.ro.
Pagubele provocate de aceştia se ridică la ordinul miilor de lei pentru fiecare magazin în parte. Cea mai mare problemă este că, de multe ori, hoții nu pot fi prinşi nici măcar după vizionarea inregistrărilor camerelor de supraveghere video aflate în interiorul magazinelor. Pentru a nu fi prinşi asupra faptului, infractorii lucrează în permanență la îmbunătățirea ”sistemului” şi noile lor metode par a fi mult mai utile, conform dezvăluirilor unor angajați.
Pentru a fi cât mai eficienți, cei care doresc să-şi însuşească anumite produse prin asemenea practici apelează la tot soiul de strategii pentru a crea diversiune în rândul angajaților. Merg în grup, intră pe rând în magazin, iar fiecare detaliu este excelent pus la punct. Unul are rolul de a umple coşul de cumpărături cu marfa vizată, un altul îi urmăreşte pe angajați şi se asigură ca aceştia să fie ocupați, în timp ce un al treilea pur şi simplu ia coşul şi iese într-un mod atât de natural încât nici cei mai vigilenți angajați ai magazinului nu au cum să suspecteze ceva.
Unii angajați ai magazinelor de cartier susțin că nu apelează la polițişti sau jandarmi din cauze multiple. Una dintre explicații ar fi paguba mică pe care o provoacă unii hoți, aceştia furând câte o pâine, un salam sau o bere. “Degeaba chemăm polițiştii, că până vin hoții fug deja. Iar de recuperat paguba, fie ea cât de mică sau de mare, nu o mai recuperăm în veci. Poate ne mai trezim şi cu câte o amendă pentru că nu avem camere de supraveghere funcționale sau mai ştiu eu ce nebunii. Mai bine suportăm o pagubă de câteva sute de lei lunar decât să ne legăm la cap cu poliția”, susține patronul unui mic magazin alimentar.