404 Not Found


nginx
De ce supraveghează MAI 2.000 de persoane? - Security Portal
HomeStiriSecuritate FizicaDe ce supraveghează MAI 2.000 de persoane?
De ce supraveghează MAI 2.000 de persoane?

De ce supraveghează MAI 2.000 de persoane?

De ce supraveghează MAI 2.000 de persoane?De ce supraveghează MAI 2.000 de persoane?. 2.000 de persoane, supravegheate de poliţişti in diferite cauze.

 

Poliţia Română a luat, în perioada 1 februarie – 14 martie a.c., măsuri pentru supravegherea a aproape 2.000 de persoane faţă de care au fost dispuse măsuri preventive, în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală. De asemenea, ca urmare a faptului că 7 persoane au încălcat obligaţiile impuse, Poliţia Română a sesizat instanţa de judecată care a dispus înlocuirea măsurilor iniţiale cu arestul preventiv.

Reiterăm faptul că, măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care aceştia îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În luna februarie şi în prima parte a lunii martie, au fost desfăşurate activităţi specifice faţă de 1.834 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 15 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune şi faţă de 116 de persoane pentru care s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

De asemenea, ca urmare a faptului că 7 persoane au încălcat obligaţiile impuse pe durata măsurilor preventive, a fost sesizată instanţa de judecată care a dispus înlocuirea măsurilor iniţiale cu arestul preventiv.

Astfel, măsura arestului preventiv a fost dispusă faţă de 5 persoane care au încălcat obligaţiile dispuse pe durata controlului judiciar şi faţă de 2 persoane care au încălcat obligaţiile pe care instanţa le stabilise pe durata arestului la domiciliu.

Într-unul din cazuri, întrucât un bărbat, din Satu Mare, pe numele căruia iniţial s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, a încălcat obligaţiile stabilite, a fost sesizată instanţa care a dispus înlocuirea măsurii iniţiale cu cea a arestului preventiv.

Un alt bărbat, din Bistriţa – Năsăud, faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar a fost reţinut pentru comiterea mai multor infracţiunii de furt calificat, fapte comise în perioada supravegherii judiciare. Măsura iniţială a controlului judiciar a fost înlocuită, cel în cauză fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Un suspect din judeţul Arad a fost arestat preventiv a doua zi după ce instanţa dispusese pe numele său măsura arestului la domiciliu, întrucât a fost depistat de organele de poliţie încălcând obligaţia de a nu părasi domiciliul.

Reamintim faptul că, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul acestor structuri.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora şi a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale.

Share With: