Cum acționează poliția și cetățenii pentru reducerea furturilor în Barcelona
Poliția catalană și poliția națională din Spania și-au unit eforturile pentru a îmbunătății securitatea în urma creșterii furturilor în Barcelona. Și cetățenii au luat măsuri.
Poliția catalană, numită Mossos d’Esquadra, și poliția națională spaniolă colaborează pentru a combate infracțiunile în Barcelona, unde s-a sunat alarma privind creșterea delicvenței stradale. Încă din aprilie, polițiștii ambelor agenții patrulează împreună capitala catalană pentru a reduce furturile, distribuirea de droguri, furturile din buzunare și infracțiunile din cartierul La Mina, scrie El Pais.
Poliția Națională verifică statutul de imigrant al suspecților arestați – are putere absolută în acest aspect – și activează procedurile de deportare pentru cei care repetă infracțiunile.
Infracțiunile din Barcelona au crescut cu 17% în 2018 și 9% în prima jumătate a lui 2019, conform statisticilor. De asemenea, au crescut cu 30% numărul tâlhăriilor. În mai, poliția catalană a creat o echipă dedicată monitorizării grupurilor de tineri care sunt învinuiți de multe dintre infracțiunile comise cu violență în Barcelona.
Pe 21 august, ambasada SUA din Spania a emis o alertă de securitate cu privire la o creștere a infracțiunilor comise cu violență în Barcelona în vara lui 2019, în special în zonele intens vizitate de turiști.
În plus, în luna august, ambasadorul Afganistanului în Spania a fost victima unui jaf violent în oraşul Barcelona, unde un grup de tineri l-au înconjurat, l-au trântit la pământ şi i-au furat ceasul, relatează luni EFE, scrie libertatea.ro, citând Agerpres.
Incidentul s-a petrecut duminica în apropiere de staţia de metrou Sant Jaume, când cinci indivizi l-au asaltat pe ambasadorul Masood Khalili, care a suferit câteva zgârieturi în timp ce i-a fost smuls ceasul de lux, au declarat pentru EFE surse ale poliţiei.
Și cetățenii orașului, sătui de furturi, s-au hotărât să-și facă singuri dreptate. Ei îi vânează pe hoții de buzunare și îi gonesc de lângă potențialele victime. Sunt zeci de localnici care s-au înscris în patrule civile. Unul dintre ei s-a filmat cu mobilul în timp ce îi lovește pe tâlhari peste ceafă și le cere să părăsească zona. Printe cei surprinși de el, în fapt, se afla și un român, scrie digi24.ro.
Potrivit statisticilor, sunt cel puțin 300 de tâlhării raportate pe zi în Barcelona. Cele mai multe au loc în zonele căutate de turiști, cum ar fi celebrul loc de promenadă La Rambla, în gări sau stațiile de metrou care fac legătura cu aeroportul. Numai la metrou ar opera zilnic cel puțin 100 de hoți de buzunare, scrie presa locală. Localnicii spun că s-au săturat. Și pentru că poliția nu face față, au început să patruleze ei pe străzi.
Însă autoritățile catalane nu văd cu ochi buni astfel de activități ale cetățenilor de rând. Autoritățile spun că două grupări de voluntari care acționează la metrou sunt extrem de periculoase și la limita legii, conform elpais.com.
„Așa-numitele patrulele cetățenești care merg după hoții de buzunare în Metrou nu fac niciun bine. Ele măresc sentimentul de insecuritate și folosesc tactici care sunt la limita legii”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției catalane pentru El Pais.
Cele două patrule cetățenești se numesc Barcelona Guardian Angels și Patrulla Ciudadana (Patrula Cetățenească) și acționează la Metrou. Popularitatea celor două grupuri a atins un maxim în luna iulie. Ca răspuns la popularitatea în creștere a celor două grupuri, recent numitul șef de securitate al orașului, Albert Batlle, a declarat în iunie că va căuta să oprească aceste patrule deoarece responsabilitatea asigurării securității cade în grija autorităților.
Patrulla Ciudadana este condusă de Eliana Guerrero, un agent imobiliar din Columbia care a început să patruleze în sistemul de metrou din Barcelona, acum 12 ani, cu un fluier și spray lacrimogen. Barcelona Guardian Angels a fost organizată mai târziu de Nicole Orlando, o femeie de 41 de ani din New York care nu s-a înțeles cu Guerrero și și-a format propriul grup după modelul american. Orlando trăiește în Barcelona de 13 ani. În New York-ul anilor 1970 exista o grupare controversată de volunari care luptau împotriva infracțiunilor. Aceasta era numită New York Guardian Angels și de acolo s-a inspirat Orlando.