HomeStiriSecuritate FizicaCum acționează IPJ Dolj pentru verificarea și asigurarea pazei unităților de învățământ
cum-actioneaza-ipj-dolj-pentru-verificarea-si-asigurarea-pazei-unitatilor-de-invatamant

Cum acționează IPJ Dolj pentru verificarea și asigurarea pazei unităților de învățământ

cum-actioneaza-ipj-dolj-pentru-verificarea-si-asigurarea-pazei-unitatilor-de-invatamantIPJ Dolj a emis o analiză a activităților defășurate şi a rezultatelor obţinute în trimestrul I al anului 2018 pentru creşterea gradului de siguraţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj.

Au fost stabilite de comun acord cu partenerii măsurile menite să conducă la creşterea gradului de siguranţa şi prevenirea delicventei juvenile şi au fost incluse în Planul Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj, în anul şcolar 2017 – 2018, nr. 204915/07.09.2017 aprobat prin Ordinul Prefectului judeţului Dolj nr. 313/07.09.2017, scrie oltenasul.ro.

În acest plan au fost stabilite mai multe măsuri concrete, printre care și acordarea sprijinului necesar conducerii unităţilor de învăţământ preuniversitar în vederea elaborarii sau reactualizării planurilor de pază.

În ceea ce privește asigurarea pazei și securității unităților de învățământ preuniversitar, pentru stabilirea unei situaţii clare, nominale, a locaţiilor în care se desfăşoară ore de curs, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, au fost demarate mai multe activităţi care au vizat în special, acordarea sprijinului şi îndrumărilor necesare în vederea asigurării pazei şi protecţiei unităţilor de învăţământ atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

Din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, 463 sunt asigurate cu o forma de paza/securitate, respectiv 78,3%, conform prevederilor Legii nr.333/2003R.

Un număr de 129 unităţi şcolare nu sunt asigurate cu pază umană sau cu sisteme de supraveghere video, respectiv 21,7 %, iar 11 unităţi şcolare (2 în urban şi 9 în rural) nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor.

Astfel, cu toate ca s-a constatat o imbunatatire a situatiei privind asigurarea pazei/ securitatii unitatilor scolare, se mentin inca riscuri generate de precaritatea/lipsa controlului acces in unitatile scolare.

Pentru eficientizarea activităţii de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic din judeţul Dolj, inspectoratul de poliție va lua mai multe măsuri, printre care se numără:

Continuarea acţiunilor comune de către I.P.J. Dolj, I.J.J Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj,  pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă civică în zona unitatilor de invatamant, pentru cresterea gradului de siguranta publica in zona adiacenta, pe traseele de deplasare a elevilor la si de la cursuri, combaterea abandonului şi absenteismului şcolar, verificarea modului de executare a serviciului de către personalul de pază, în special realizarea controlului accesului în incinta unităţilor de învăţământ.

Și evaluarea permanenta a modului de asigurare a sistemelor de securitate si asigurarea sprijinului necesar conducerilor unitatilor in vederea intocmirii planurilor de paza si instituirea măsurilor prevăzute de Legea nr. 333/2003R şi HG nr. 301/2012.

 

 

 

 

Share With: