Creste numarul agentilor de securitate pe mare
Analiştii prognozează că piaţa mondială a securităţii maritime va face un salt de 7,99 % până în 2019 faţă de 2014.
Potrivit raportului Piaţa serviciilor de securitate din flota mondială 2015 – 2019, operaţiunile de securitate maritimă acoperă un evantai larg de misiuni, de la prevenirea transportului ilegal de mărfuri la combaterea pirateriei, de la evitarea situaţiilor de embargo la prevenirea traficului de fiinţe umane scrie cugetliber.ro.
Agenţiile de securitate maritimă au rolul de a proteja naţiunile de activităţi ilegale şi ameninţări cum ar fi: contrabanda, traficul de droguri, pirateria pe mare, traficul de fiinţe umane şi terorismul maritim. Ele oferă securitate în porturi şi în traficul maritim.
Printr-o circulară emisă pe 16 septembrie 2011, Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) a recomandat tuturor porturilor şi statelor cu ieşire la mare să permită prezenţa personalului de securitate înarmat, la bordul navelor, în zonele cu risc înalt, în special în apele controlate de piraţii somalezi. Era vorba de gărzi private, angajate pe baze contractuale.
În anul 2012, Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV a încheiat un contract cu o firmă din România pentru a asigura instruirea marinărească a unui număr de 200 de luptători. Din prima grupă de cursanţi făceau parte 12 britanici, foşti militari.
Luptătorii au parcurs cursul de bază privind siguranţa pe mare şi cel privind Codul ISPS. Concret, au învăţat să supravieţuiască pe mare (în caz de naufragiu), regulile de securitate pe nave, alcătuirea navei şi cum să se orienteze pe ea, măsurile ce trebuie luate pentru a evita atacurile piratereşti.