Companiile pot monitoriza convorbirile online private ale angajatilor
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că se pot monitoriza de către companii mesajele online ale angajaților.
Angajații din Europa s-ar putea să se gândească bine la folosirea internetului pentru a trimite mesaje private în timpul orelor de lucru după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că se pot monitoriza mesajele online ale angajaților de către companii scrie the guardian.com.
Cazul a evoluat în jurul unui inginer român care a fost demis în 2007 după ce compania la care lucra a descoperit că folosea Yahoo Messenger pentru a vorbi nu doar în interes de serviciu ci și cu logodnica și fratele său.
Regulile companiei interziceau folosirea aplicațiilor de mesagerie pentru scopuri personale.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins argumentul inginerului că firma i-a încălcat dreptul unei confidențialității corespondenței.
Curtea a spus că nu era „exagerat ca un angajator să vrea să verifice că angajații își duc la îndeplinire sarcinile profesionale în timpul orelor de muncă,” adăugând că firma a accesat mesajul având certitudinea că conținea informații profesionale.
Judecătorii au apărat, de asemenea, decizia Curții din România de a permite ca transcrieri ale mesajelor să fie folosite împotriva lui în proces spunând: „Dovedește că a folosit computerul companiei pentru scopuri private în timpul orelor de serviciu.”
Dar păstrând secrete indentitățile persoanelor cu care a comunicat, Curtea de Justiție din România a creat un „echilibru corect” între respectul confidențialității și interseul angajatorului, Curtea din Strasbourg a decis.
Hotărârile Curții Europeane a Drepturilor Omului sunt obligatorii în țările care au ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.