HomeStiriSecuritate FizicaComisia Europeană propune verificări de securitate asemănătoare cu modelul din SUA
comisia-europeana-propune-verificari-de-securitate-asemanatoare-cu-modelul-din-sua

Comisia Europeană propune verificări de securitate asemănătoare cu modelul din SUA

comisia-europeana-propune-verificari-de-securitate-asemanatoare-cu-modelul-din-suaComisia Europeană vrea verificări de securitate suplimentare pentru cei care vizitează Europa.

Comisia Europeană a propus miercuri un sistem online asemănător cu cel al SUA pentru a restricționa imigrația ilegală și terorismul, scrie securityinfowatch.com.

Suspecții de terorism în atacurile de la Paris și Brussels erau printre un milion de migranți și refugiați, stimulând liderii europeni să reînnoiască securitatea granțelor zonei Schengen.

Conform site-ului MAI, în prezent, 26 state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen.

Într-un comunicat al Conservatiștilor și Reformiștilor Europeni, mai mult de 30 de milioane de oameni din 60 de țări diferite călătoresc anual fără viză în Belgia și în alte țări din spațiul Schengen. Cu ajutorul acestui proiect, Europa ar putea face verificări de securitate suplimentare asupra persoanelor care vin din țări care sunt scutite de viză, scrie neweurope.eu.

Cunoscut ca ETIAS (EU Travel Information and Authorisation System – Sistem de Autorizare și Informare de Călătorie al Uniunii Europene), se bazează în mare măsură pe sistemul din SUA (ESTA) și se va aplica la milioane de călători care acum nu trebuie să primească viză.

Călătorii din 60 de țări care nu trebuie să primească o viză pentru a călătorii în cele 26 de țări din spațiul Schengen vor trebui să completeze un formular online și să plătească cinci euro (sau 5.36 dolari) pentru a obține permisiunea de a vizita, scrie cbsnews.com.

Sistemul automat va compara datele călătorilor cu o bază de date ce conține informații despre documente și vize furate. Comisia Europeană spune că completarea formularului ar trebui să dureze mai puțin de 10 minute, va fi valabil cinci ani și pentru mai multe călătorii. Majoritatea călătorilor vor primi o aprobare imediată, deși unele cereri ar putea dura 72 de ore până vor fi aprobate.

Comisia Europeană speră că sistemul va începe să funcționeze până în 2020.

„În felul acesta vom ști cine călătorește în Europa până să ajungă aici,” spune Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, citat de securityinfowatch.com.

ETIAS are nevoie de aprobarea Parlamentului European și a statelor membre pentru a putea fi pusă în aplicare.

 

 

 

Share With: