HomeStiriSecuritate FizicaCel mai grav fenomen care afectează angajații din Sectorul Securității Private
cel-mai-grav-fenomen-care-afecteaza-angajatii-din-sectorul-securitatii-private

Cel mai grav fenomen care afectează angajații din Sectorul Securității Private

cel-mai-grav-fenomen-care-afecteaza-angajatii-din-sectorul-securitatii-privateCu ocazia Zilei Internaționale a Justiției Sociale pentru Lucrătorii din Securitate și Curatenie, Federația Protector a sindicatelor din industria de securitate precizează într-un comunicat că munca nedeclarată și nefiscalizată este cel mai grav fenomen care afectează acești angajați.

Pe data de 15 iunie se sărbătorește Ziua Internațională a Justiției Sociale pentru Lucrătorii din Securitate și Curățenie. În această zi se comemorează evenimentele care au avut loc în Los Angeles în 15 iunie 1990 cand lucrătorii din sectorul curățeniei si securității au ieșit în stradă pentru a cere condiții de muncă decente, dar au fost atacați de forțele de ordine.

În urma acestor evenimente Confederația Sindicală Internațională UNI GLOBAL UNION a luat inițiativa marcării acestei zile în fiecare an îndemnând sindicatele din aceste sectoare economice din toată lumea să se solidarizeze pentru a susține lupta pentru condiții de munca decente, siguranță și respect.

Cu ocazia acestei zile, Federația Protector doreste sa atragă atenția asupra situației deosebit de grele a lucrătorilor români din aceste domenii care sunt cele mai defavorizate la nivelul întregii economii naționale și în care își desfășoară activitatea aproximativ 200.000 de persoane.

De exemplu conform statisticilor oficiale, în sectorul securității private peste 90% dintre angajați lucrează la nivelul salariului minim pe economie. Mai mult decât atât, într-o proporție covârșitoare angajaților din securitate și curățenie nu le sunt respectate drepturi elementare, nu le sunt acordate zile libere și concedii plătite, nu le sunt plătite sporuri legale, lucrează în condiții grele, expuși la intemperii și riscuri de securitate în muncă fără să li se acorde o protecție adecvată și echipament corespunzator.

Munca la negru și munca la gri este însă cel mai grav fenomen cu care se confruntă angajații din sectoarele curățeniei și securității. Pentru că provin în special din zone fără alte opțiuni și perspective de angajare, angajatori fără scrupule sub privirea îngăduitoare a autorităților practic îi obligă pe acești lucrători să accepte să fie platiți cu bani negri, nefiscalizați.

Angajații trebuie să știe ca în momentul în care acceptă să fie plătiți la negru le sunt grav afectate drepturile la asistența medicală, indemizație de șomaj și altele. Mai mult decât atât pentru că munca lor nu este declarată de catre angajatori necinstiți, angajaților li se diminuează drepturile de pensie ori le crește vârsta până la care trebuie să muncească pentru a completa stagiul minim de cotizare și a obține o pensie cât de cât decentă. Nu în ultimul rand angajații care acceptă să fie plătiți la negru se poate spune că devin în mod indirect complici ai unor fărădelegi,  pentru că banii cu care sunt plătiți „în plic” sau „din sacoță” sunt cu certitudine produsul unor fapte de evaziune fiscală.

Cu ocazia Zilei Justiției Sociale pentru Angajații din Securitate și Curățenie Federatia Sindicala Protector face un apel ferm către autoritățile competente să se implice pentru respectarea legislației muncii în sectoarele securității private și curățeniei. Suntem în acest sens deschiși la orice colaborare cu orice organizație guvernamentală sau non-guvernamentala care dorește să se implice în combaterea încălcărilor drepturilor legale ale angajaților din sectoarele curățeniei și securității private. 

De asemenea facem un apel la solidaritate către toți angajății din aceste sectoare. Trebuie să ne cerem și să ne apărăm drepturile legale! Nu mai acceptați condiții de muncă demne de epoca sclavagistă. 

În urmatoarea perioadă Federația Protector se va implica cu hotărâre pentru apărarea drepturilor legale angajaților din sectoarele securității private și curățeniei prin recursul la toate căile legale existente. Pe aceasta cale încurajăm toți angajații care sunt victime ale abuzurilor și nedreptăților la locul de muncă să sesizeze aceste situații la adresa de email sesizari@fsprotector.ro sau pe pagina de facebook a federației 

https://www.facebook.com/Federatia-Protector-a-Sindicatelor-Din-Industria-De-Securitate-382698298791955

Federatia PROTECTOR a Sindicatelor din Industria de Securitate

 

 

 

Share With: