HomeStiriSecuritate FizicaCea mai mare monedă de aur din lume a fost furată de la un muzeu din Berlin
cea-mai-mare-moneda-de-aur-din-lume-a-fost-furata-de-la-un-muzeu-din-berlin

Cea mai mare monedă de aur din lume a fost furată de la un muzeu din Berlin

cea-mai-mare-moneda-de-aur-din-lume-a-fost-furata-de-la-un-muzeu-din-berlinHoții au reușit să fure o monedă de aur care cântărește nu mai puțin de 100 de kilograme și valorează câteva milioane de dolari.

Moneda, realizată în 2007 de Monetaria Regală din Canada într-o serie foarte limitată, este din aur pur de 99,999 % și are imprimată pe una din fete un profil al reginei Elisabeta a II-a, iar pe cealaltă față frunza de arțar a Canadei, scrie mesaj.md.

Moneda cântărește 100 de kilograme și are o valoare nominală de un milion de dolari.

Piesa a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness în 2008, fiind considerată cea mai mare moneda de aur din lume. Poliția încearcă să descopere cum au pătruns hoții în clădirea situată în Insula Muzeelor și aflată la doar o sută de metri distanță de locuința cancelarului german, Angela Merkel.

Moneda a fost furată luni de la muzeul Bode din Berlin, conform New York Times. Numită “Big Maple Leaf” (Marea Frunză de Arțar) datorită simbolului canadian care se află pe spatele său, moneda măsoară 3 centrimetri grosime și are un diametru de 53 de centimetri, fiind cea mai mare monedă de aur din lume, scrie fortune.com.

Poliția crede că cel puțin doi hoți s-aufolosit de o scară pentru a se urca pe o fereastră de la șinele ridicate de cale ferată din apropiere și apoi au transportat-o într-o roabă, conform Associated Press. Furtul a însemnat și spargerea unui geam antiglonț și transportarea monedei grele prin muzeu și până pe palierul unor scări de lângă fereastră. Deoarece va fi aproape imposibilă vânzarea unei monede unice și atât de cunoscute, investigatorii spun că cel mai probabil va fi topită și vândută.

Chris Mathers, care conduce o companie de securitate din Toronto, spune că hoții au știut ce căutau, dimensiune monedei nefiind o problemă ci greutatea ei. „Doi bărbați solizi o pot căra cu ușurință. O poți rostogoli. Ar fi trebuit să o facă pătrată. Ar fi mai greu de furat,” a spus el, citat de thestar.com.

Poliția a refuzat să spună ceva despre camerele de securitate ale muzeului sau sistemele de alarmă.

 

 

 

Share With: