Ce s-a discutat la sedinta Consiliului Director al FSS
In ziua de 9 februarie 2015, la hotelul JW Marriott din Bucuresti, a avut loc sedinta Consiliului Director al Federatiei Serviciilor de Securitate (FSS) din Romania.
La sedinta prezidata de domnul Gabriel Badea, Presedinte F.S.S, au participat domnii: Ion Popescu (P.S.S.) – Vicepresedinte, Silvian Pena (P.S.S.), Nicusor Raducanu (A.R.I.S.), Liviu Vladulescu (A.R.I.S.), Stelian Arion (A.R.T.S.), Nicolae Ungar (A.R.T.S.) si d-na Luminita Barbu – secretariat. Pe ordinea de zi au fost urmatoarele:
1. Prezentare Dl Prof. Dr. Martin Gill – initiatorul Proiectului OSPA (Trofeul pentru Excelenta Profesionala in Securitate),
2. Dezbateri stadiu proiecte pe linie legislativa
• Pozitia FSS privind transpunerea Directivei CE/24/2014 in legislatia nationala – CFPL
• Observatii la Proiectul BNS de modificare şi completare a Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii
• Raspuns la propunerile IGPR de modificare a HG 301/2012
La punctul 1 de pe agenda dl. Prof. Dr. Martin Gill (Universitatea din Leicester, Marea Britanie) a prezentat stadiul la care se afla cu dezvoltarea Proiectului OSPA in alte tari si anume Germania, Norvegia si Australia care vor organiza in cursul acestui an galele pentru decernarea premiilor pentru excelenta profesionala in securitate. Referitor la Romania, proiectul OSPA va demara in cursul acestui an urmand ca primul eveniment OSPA sa aiba loc in cursul anului 2016 .
In continuare la Punctul 2 al ordinii de zi s-a trecut la discutarea proiectelor legislative in care este implicata Federatia:
Referitor la transpunerea in legislatia nationala a Directivei 24/2014 sunt prezentate si adoptate prevederile pe care Federatia intentioneaza sa le sustina pentru a fi integrate in mod obligatoriu in actul normativ prin care se va transpune Directiva mai sus mentionata in legislatia nationala. Prevederile in cauza sunt de natura sa contribuie la eliminarea fenomenelor de concurenta neloiala si a ofertelor nesustenabile economic din domeniul achizitiilor publice de servicii inclusiv de servicii de securitate privata. Pozitia FSS a fost elaborata in baza recomandarilor CoESS si va fi trimisa fiecarui membru al Parlamentului care face parte din comisiile de specialitate. Se au in vedere si alte actiuni de sustinere activa a pozitiei Federatiei in aceasta problema.
Referitor la proiectul de modificare a Codului Muncii initiat de BNS s-a constatat ca acesta cuprinde prevederi care sunt de natura sa submineze productivitatea si performanta in munca si care vor duce la cresterea birocratiei si poverii administrative pentru societatile comerciale. In acest sens s-au facut si adoptat o serie de observatii, amendamente care dupa ce vor fi armonizate si validate vor fi de asemenea promovate catre comisiile parlamentare relevante si guvern direct de catre Federatie dar si prin Confederatia Patronala CONPIROM.
In continuare s-a luat in discutie solicitarea IGPR de a formula puncte de vedere pe marginea propunerilor de modificare a HG 301/2012 care urmeaza sa fie dezbatute intr-o sedinta tip grup de lucru programata la sediul IGPR. S-a facut observatia ca documentul primit de la IGPR nu mai contine toate propunerile de modificare formulate de FSS si acceptate initial de IGPR si in acest sens delegatia FSS prezenta la discutiile de la IGPR a fost mandatata sa revina si sa sustina reintegrarea in proiectul de modificare a actului normativ mai sus mentionat. Totodata se constata ca IGPR a introdus o serie de modificari a caror necesitate si finalitate nu sunt suficient de clare. Si aceste aspecte urmeaza sa fie clarificate in cadrul intalnirii cu reprezentantii IGPR.
In incheiere se concluzioneaza ca ca se va continua lucrarile si discutiile in proiectele legislative in cadrul Comisiei Federale de profil iar Consiliul Director se va mai intruni intr-o sedinta pentru pregatirea Adunarii Generale.