Care sunt barierele utile pentru protejarea bunurilor
Există două tipuri de bariere utile pentru protejarea bunurilor de hoți, iar acestea sunt fizice și „psihice”.
Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor care concep diverse modalități de a și le însuși, indiferent dacă acestea se află într-o locuință, magazin, depozit ori în circulație, se precizează într-un comunicat al IPJ Sibiu.
Între calitatea sistemelor de asigurare a protecției și ingeniozitatea hoților a fost, dintotdeauna, o acerbă competiție.
Contrar tuturor evidențelor, din motive greu de înțeles, mulți deținători de valori ignoră cele mai elementare măsuri de autoprotecție, devenind astfel victime sigure. Una din cele mai eficiente metode de protecție o constituie limitarea posibilităților de acces la bunurile de valoare și prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.
Măsurile luate au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de reușită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim. Se disting două tipuri de bariere utile protejării bunurilor:
A. fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranță (uși, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereți etc.); au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori al infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă și să anunțe Poliția. De asemenea, întârzierea necesară pentru depășirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunțe.
B. ‘psihice’, care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracție (sisteme de securitate perimetrală, antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video). Spre deosebire de paza umană un sistem electronic de securitate nu doarme și nu poate fi corupt sau depășit cu mijloace uzuale.
O îmbinare judicioasă între barierele fizice și cele psihice poate genera o protecție eficientă.
Poliția recomandă:
- Montați interfon la intrarea în scara blocului și utilizati-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
- Asigurați-vă că dispozitivul de amortizare montat pe ușa de la intrarea în imobil asigură închiderea completă a acesteia;
- Asigurați o foarte bună iluminare a intrării în bloc și pe holuri;
- Montați un sistem de alarmă în locuința dumneavoastră;
- Dacă locuiți la parter sau la etajul I, montați grilaje la ferestre.
Mai mult decât util pentru liniștea familiei dvs. poate fi:
- Instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătății;
- Interzicerea accesului în locuință și refuzul de a da informații despre dvs., bunurile pe care le dețineți ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu se pot legitima;
- Apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înștiințări lăsate în ușă ori în cutia poștală, pe perioada cât lipsiți de la domiciliu;
- Evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.