404 Not Found


nginx
AVATAR detectorul de minciuni de la Aeroportul Otopeni VIDEO - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate Fizica

AVATAR detectorul de minciuni de la Aeroportul Otopeni VIDEO

Un aparat de ultimă generaţie care funcţionează ca un detector de minciuni va fi inaugurat pe Aeroportul Otopeni de poliţiştii de frontieră.

 

Aparatul se numeşte “Agentul virtual autonom pentru evaluarea adevărului în timp real”, este cunoscut şi sub denumirea de “AVATAR” şi poate să stabileacă dacă pasagerii mint cu privire la autenticitatea paşapoartelor sau la scopul călătoriei. (Click pe FOTO pentru VIDEO)

În perioada 9-13 decembrie 2013, la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, are loc o activitate coordonată de Agenţia FRONTEX, prin care se va implementa proiectul BORDER KIOSK (Agentul Virtual Autonom pentru Evaluarea Adevărului în Timp Real).

Border Kiosk, dezvoltat de un Centru de Excelenţă al Departamentului de Securitate Internă al SUA, este o tehnologie aflată sub cercetare, pe care Agenţia Frontex o monitorizează încă din anul 2010.

Pe perioada desfăşurării proiectului, vor fi prezenţi la activităţi poliţişti de frontiera din state membre ale Uniunii Europene, studenţi de la Academia de politie “A.I. Cuza”, cât şi cercetători şi profesori de la universităţi din Europa.

Proiectul este un sistem de scanare reprezentat printr-un aparat asemănător unui bancomat/ATM, aflat încă în stadiul de testare şi care are ca scop sprijinirea poliţiştilor de frontieră în domeniul evaluării credibilităţii declaraţiilor făcute de pasageri. Acest aparat măsoară şi analizează semnalele psiho-fiziologice şi comportamentale ale persoanelor evaluate prin intermediul unor senzori neinvazivi.

Scopul acestei activităţi este de a folosi Border Kiosk ca un mijloc adiţional pentru sprijinirea activităţii poliţiştilor de frontieră din aeroport în verificarea pasagerilor, cu consimţământul acestora, pentru o mai bună înţelegere a oportunităţilor şi provocărilor în utilizarea acestui tip de tehnologie, în sprijinul activităţii operative ale poliţiştilor de frontieră.

Fazele exerciţiului încep cu recrutarea participanţilor, obţinerea consimţământului informat al pasagerului, continuă cu interviurile participanţilor realizate de Border Kiosk sub directa coordonare a unui poliţist de frontieră şi cu strângerea observaţiilor.

Concret, în vederea testării unei persoane, aparatul are 2-3 întrebări de calibrare, după care urmează un set de 12 întrebări, la care subiectul trebuie să răspundă doar prin „da” sau „nu”, pe timpul testării fiind măsurate reacţiile persoanei evaluate. Rezultatul testării va fi afişat pe o tabletă, care va fi în posesia unui poliţist de frontieră.

În viitor, dacă proiectul va fi dezvoltat şi va avea rezultate pozitive, acest tip de aparat ar putea fi folosit pentru o intervievare iniţială a persoanelor în punctele de trecere a frontierei.

Borders Kiosk a fost testat la frontiera dintre SUA şi Mexic şi în câteva exerciţii de simulare, unele dintre ele fiind desfăşurate în cooperare cu Frontex. Cu toate acestea, până acum nu au fost desfăşurate teste într-un mediu operativ european.

Impactul general al dezvoltării tehnologiei automate de a sprijini controalele la frontieră depinde nu doar de nivelurile de performanţă ale tehnologiei, ci şi de contextul politic şi social.

Astfel, având în vedere că diferenţele culturale dintre SUA şi Europa pot duce la atitudini diferite (inclusiv acelea ale pasagerilor, poliţiştilor de frontieră şi factorilor de decizie) în folosirea Border Kiosk pentru a sprijini controalele la frontieră, Agenţia Frontex doreşte să aibă o mai bună înţelegere privind modul în care acest lucru ar putea avea un impact asupra posibilei adoptări a acestei tehnologii (sau similare) în context european pe viitor.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019