Arme şi aparatură electronică confiscate în urma percheziţiilor la suspecţii de skimming
Mai multe arme şi importante cantităţi de aparatură electronică au fost ridicate de la membrii unei grupări transfrontaliere specializate în fraude informatice, în urma celor 84 de percheziţii efectuate într-un dosar instrumentat de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti.
Anchetatorii au ridicat de la domiciliile membrilor grupării un pistol cu gaze modificat în armă letală cu glonţ, un pistol cu aer comprimat, 52 de laptopuri, 10 tablete, trei unităţi PC tip desktop, 40 de hard-diskuri, 110 telefoane mobile, 259 de dispozitive de stocare a datelor, 16 micro-camere video şi patru aparate foto, au anunţat vineri reprezentanţii BCCO Piteşti.
De asemenea, au fost identificate două laboratoare improvizate în care erau confecţionate echipamentele de tip skimming. Aici au fost găsite dispozitive electronice, circuite electronice, instrumente utilizate la confecţionarea şi finisarea tastaturilor şi gurilor de bancomat, vopseluri, scheme electronice, plăci decupate în formă de măşti terminale POS, tastaturi de bancomat şi dispozitive tip gură bancomat modificate artizanal în care au fost implementate circuite electronice în vederea copierii şi transmiterii la distanţă a conţinutului datelor cardurilor bancare.
“Tot în cursul zilei de ieri, în continuarea cercetărilor, au mai fost efectuate şase percheziţii la locuinţele altor membri ai reţelelor infracţionale, în urma cărora a fost identificat un laborator de confecţionare echipamente tip skimming din Bucureşti”, se mai arată în comunicatul BCCO Piteşti.
Anchetatorii au mai ridicat diferite înscrisuri, acte de proprietate, formulare de transfer rapid de bani, bijuterii, precum şi sumele de 20.120 de euro şi 54.550 de lei.
Acţiunea ofiţerilor BCCO Piteşti a fost coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală.
În urmă cu o zi au fost efectuate percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ şi Satu-Mare, pentru destructurarea unor grupuri specializate în infracţiuni de acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică, cu un prejudiciu de peste 2.000.000 euro.
“Grupările vizate de către acţiunea DIICOT sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, Romeo Ursu, zis Boenică, Lucian Ghiuri, zis Piticu, şi Relu Şerban”, se arată într-un comunicat al DIICOT, remis Agerpres.
Potrivit anchetatorilor, sub coordonarea celor patru, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS aflate pe teritoriile Germaniei, Spaniei, Elveţiei, Portugaliei, Franţei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei şi Austriei.
Simultan cu acţiunea din România, au fost efectuate percheziţii domiciliare şi pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, SUA şi Republicii Dominicane.
Anchetatorii români au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol, precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de SRI, DOS şi DGIPI.
De asemenea, acţiunea a fost sprijinită de Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, agenţi FBI din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, reprezentanţi BKA Wiesbaden – Germania, investigatori de la DCPCU Londra şi EUROJUST, precum şi cu autorităţi din Marea Britanie, Spania, Elveţia şi Portugalia.