Anchetat penal, după ce a montat o cameră de supraveghere în baie
Un bărbat este anchetat penal de polițiști după ce a montat aparatură electronică de supraveghere video în baia soacrei, suspectându-şi de infidelitate nevasta.
Un brăilean riscă să ajungă după gratii, după ce soacra lui de 52 de ani a reclamat la Poliţie faptul că a descoperit un dispozitiv de supraveghere video confecţionat artizanal, montat în apartamentul său, în baie. Cercetările efectuate de poliţişti au scos la iveală faptul că dispozitivul fusese montat de ginerele femeii, care bănuia că soţia sa are o relaţie extraconjugală şi că foloseşte în acest scop respectiva locuinţă, scrie adevarul.ro.
”Ceea ce nu a avut în vedere bărbatul a fost faptul că în acest mod încalcă dreptul la viaţă privată al tuturor locatarilor casei, drept ocrotit şi prin legea penală. Săvârşirea, fără drept, a unor fapte precum fotografierea, captarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice ori înregistrarea audio – video a unei persoane aflate într-o locuinţă sau a unei convorbiri private, constituie infracţiunea de violare a vieţii private, prevăzută de art. 226 Cod penal, iar autorul riscă pedeapsa cu închisoarea de la o lună la 6 luni sau cu amendă”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
În ceea ce privește monitorizarea video, în România, dacă vrei să instalezi camere de supraveghere, primul lucru care trebuie sa il iei in calcul este dreptul altor persoane care trec prin fata camerei instalate, inclusiv drepturile tale de a supraveghea un perimetru, conform securityportal.ro.
Persoanele fizice care au casa pe pământ sau curți comune cu alte persoane au dreptul sa monteze camere unde doresc, atata timp cat unghiul pe care il supravegheaza nu apartine de locuri publice si de asemenea este nevoie de cererea consimtamantului persoanelor cu care se imparte curtea.
Persoanele care stau la bloc si isi instaleaza camere de supraveghere in fata usii sau in afara apartamentului trebuie sa primeasca acordul de la toti vecinii blocului. Sau daca un administrator de bloc doreste sa instaleze camere in fiecare scara, la intrare, trebuie sa ceara acordul tuturor locatarilor pentru a instala camere si pentru a putea supraveghea in mod legal.
De asemenea, indiferent dacă este vorba de propietatea unei firme sau a unei persoane fizice, camerele de supraveghere nu ar trebui să fie montate în cabinele de schimb, în băi, dormitoare.
În plus, conform GDPR, angajatorii care folosesc camere de supraveghere pentru monitorizarea video trebuie să respecte regulile GDPR, alfel pot primi amenzi de până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri pe anul anterior, menționează securityportal.ro.
Angajatorii care vor să folosească un sistem de supraveghere video trebuie să respecte mai multe condiții. Prima ar fi justificarea obiectivă a folosirii supravegherii video, spre exemplu existența riscului de furt de către angajați în comerțul cu amănuntul. În al doilea rând, este obligatorie informarea angajaților cu privire la existența camerelor de supraveghere și scopul acestora. Înaintea instalării camerelor de supraveghere, angajatorul trebuie să consulte sindicatul sau reprezentanții angajaților pentru a afla părerea acestora și să înregistreze și să propună soluții pentru eventualele obiecții.