A venit vacanta. Se inmultesc furturile din locuinte. Vezi ce recomanda Politia
Conform cercetărilor realizate de către Politia Romană, multe dintre spargerile de locuinţe au loc ca urmare a ignorării unor minime măsuri de precauţie din partea locatarilor.
Având în vedere prioritatea naţională de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalitatii, împreună cu cei de la Serviciile de Ordine Publică şi Investigatii Criminale, desfaşoară activităti de prevenire, în scopul informării cetăţenilor asupra riscului de victimizare la care sunt expuşi şi măsurile de autoprotectie pe care trebuie să le adopte pentru a nu fi victime.
Aproape permanent, infractiunile contra patrimoniului au avut cea mai mare pondere în cadrul criminalitatii judiciare. Dintre tipurile de fapte penale care se circumscriu acestui domeniu, furturile din locuinte s-au situat an de an în prim-planul activităţii de prevenire desfăşurate de structurile specializate ale Politiei Romane.
Două dintre motivele orientării actiunilor informativ-preventive către aceste infractiuni sunt reprezentate de impactul pe care il au în rândul populaţiei şi „profesionalismul” de care dau dovadă spargătorii de case.
Recomandările poliţiei se axează pe soluţiile de securitate implementate de fiecare proprietar, care reprezintă un plus de siguranţă pentru toti locatarii.
Pentru contracararea activităţii infracţionale a celor care fură din locuinte, se disting două tipuri de bariere:
fizice = > au rol de a prelungi cat mai mult timpul necesar patrunderii infractorilor si sunt constituite din elemente de siguranta, în special mecanice ( usi, incuetori, grilaje, pereti etc.);
psihice = > au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acţiunile lor sunt permanent supravegheate (sisteme de securitate perimetrală, antiefractie, control al accesului sau sisteme video).
Despre hoţi şi modurile de operare
Inteligenti, inventini şi bine organizaţi, acestia apelează la diverse moduri pentru a exploata punctele vulnerabile ale sistemelor de sigurantă cu care interacţioneză, instumentele utilizate fiind dinte cele mai diverse.
În ultima perioadă s-au evidenţiat câteva modalităţi de acţiune ale infractorilor, şi anume:
în cazul locuinţelor tip apartament – rupere butuc, escaladare, forţare geam termopan;
în ceea ce priveşte casele la curte – uşi neasigurate corespunzator, inclusiv ale anexelor care corespund cu locuin’a sau forţatea geamurilor termopan.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI
Apartamente: montarea unui interfon la intrarea în scară, sistem de control la accesul în imobil, asigurarea corespunzatoare a uşilor de la terase sau intrări suplimentare, usa de acces în locuinţă sa fie confecţionata dintr-un material rezistent la solicitari mecanice si termice si prevazuta cu un sistem de inchidere securizat, eventual cu inchidere in mai multe puncte, montarea unui sistem de alarma si conectarea la un dispecerat de monitorizare.
Case: montarea unui sistem de supraveghere video in exterior si de protectie perimetrala care avertizeaza asupra patrunderii persoanelor straine, iluminarea cu senzori de miscare, achizitionarea unui sistem de inchidere/ asigurare care sa corespunda standardelor de securitate, conectarea la o firma de paza si protectie.
Când se doreste montarea unui sistem de securitate sau se apelează la o firma de pază şi protectie , este importanta verificarea licentierii acestora de către politie, lucru care se poate face accesând site-ul Politiei Romane: www.politiaromana.ro.
Locuinţa dumneavoastră la curte are un grad de securitate corespunzător doar dacă răspunsul la urmatoarele întrebari este afirmativ:
1.Proprietatea este suficient iluminată?
2.Gradina este prevezută cu un sistem de alarmă?
3.Cablurile electrice sunt protejate împotriva unei eventuale distrugeri?
4.Toate usile exterioare, ferestrele, aerisirile, uşile de la balcoane sunt asigurate contra efracţiei?
5. Dispozitivele de siguranţă sunt în perfectă stare de funcţionare?
6. Cunoasteţi o persoană de încredere care să aibă grijă de proprietatea dvs. când plecaţi pentru perioade lungi de timp?
Dacă sesizaţi o spargere, anuntati imediat Politia – 112 Apel unic de urgenta! Nu atingeti nimic până la sosirea Poliţiei!
Furnizati Poliţiei toate datele pe care le detineti în legatură cu o eventuală spargere. Indiferenta dumneavoastră poate îngreuna prinderea autorilor care, între timp, au ocazia să comită şi alte infracţiuni.