4 trasaturi ale vointei necesare in securitate
Element sau factor explicativ atat al reusitelor, al performantelor superioare, cat si al esecurilor, prezenta vointei se asociaza aproape intotdeauna cu performanta, in timp ce absenta ei se asociaza cu ineficienta si esecul.
Vointa poate functiona atat la nivelul involuntar, elementar, unde vorbim de automatism, absenta anticiparii, absenta evaluarii critice a efectelor sau rezultatelor finale, cat si la nivel voluntar, caracterizat prin prezenta intentionalitatii, a scopului, prezenta deciziei, a analizei si evaluarii critice a efectelor.
Obstacolul este elementul central in jurul caruia se dezvolta mecanismele interne ale vointei, notiune ce nu trebuie luata in sens fizic, ci in sens generic, ca tot ceea ce poate sta in calea satisfacerii unei stari de motivatie si a atingerii scopului propus. In functie de aceasta, obstacolul poate fi reprezentat de bariere fizice sau sociale, dar si de bariere interne, de incertitudini si tensiuni, astfel ca lupta cu obstacolele poate fi orientata spre exterior, asupra situatiilor si conditiilor externe, sau spre interior, spre noi insine.
Mai mult la Psihologia Securitatii