Cum s-a ajuns la ideea de dotare a obiectivelor din mediul industrial cu sisteme de supraveghere video din ce în ce mai sofisticate?
Marius Potorac-Roman: Când vorbim despre supraveghere video, automat gândul ne duce în zona de securitate fizică, însă, odată cu apariția camerelor inteligente de rețea, lucrurile încep să devină mai interesante din punctul de vedere al criteriului de cost-beneficiu într-o organizație. Pe lângă avantaje precum accesibilitatea sau flexibilitatea în operare, aceste soluții deschid noi orizonturi pentru afacerile de orice natură, în vederea optimizării activității și extinderii ulterioare. Astfel, domeniile de aplicare ale soluțiilor de supraveghere video sunt mult mai diverse în prezent decât în urmă cu câțiva ani.
Cum s-a adaptat Axis Communications acestor modificări despre care vorbiți și ce a făcut pentru a veni în întâmpinarea noilor scenarii de utilizare?
Marius Potorac-Roman: Axis Communications are o strategie globală de abordare a clienților și gândirii soluțiilor, axată pe sectoare de activitate. Astfel, produsele și soluțiile noastre sunt dezvoltate pe baza nevoilor existente ale clienților noștri, însă și cu funcții suplimentare de eficientizare pe viitor a activităților unei organizații. Așadar, aș spune că monitorizăm atent evoluția pieței și suntem foarte receptivi la feedbackul partenerilor, pentru a putea dezvolta noi produse și soluții în concordanță cu acestea, dar totodată, preluăm de multe ori inițiativa și creăm tehnologii inovatoare, care pot duce la apariția unor noi scenarii de utilizare.
În acest context, cum ați descrie sectorul industrial în viziunea Axis Communications?
Marius Potorac-Roman: Sectorul industrial este unul dintre sectoarele cu cea mai mare creștere pentru noi, atât în România, cât și la nivel global. Prin urmare, reprezintă un domeniu în care alocăm resurse importante pentru dezvoltarea de produse și soluții noi. De fapt, acesta este și unul dintre motivele pentru care produsele noastre beneficiază de performanță sporită, fiabilitate înaltă și rezistență în medii dificile, fiind testate în condiții specifice, chiar mai grele decât cele din realitate.
Ce fel de avantaje obțin utilizatorii din mediul industrial prin instalarea de sisteme de supraveghere video?
Marius Potorac-Roman: Fie că vorbim despre industria grea sau despre industria ușoară, soluțiile de supraveghere AXIS au impact în cel puțin trei departamente: securitate fizică, operațiuni, siguranță și protecția muncii. Vedem, așadar, noi beneficiari interni ai unei soluții de supraveghere, pe lângă departamentul de securitate. Apar astfel departamentul operațional și cel de resurse umane. Costurile unei astfel de soluții pot fi împărțite pe trei centre de cost, fiecare beneficiind de eficientizarea activității pe termen lung.
Ați menționat deja de două ori securitatea fizică. Puteți detalia în ce fel sunt superioare camerele AXIS din acest punct de vedere față de alte soluții utilizate la ora actuală?
Marius Potorac-Roman: Soluțiile de supraveghere video de rețea AXIS reprezintă, împreună cu aplicațiile de analiză video, o metodă mult mai eficientă de abordare a securității fizice decât metodele tradiționale, precum camerele analogice sau paza umană. Prin aplicațiile de analiză video, nu se dorește înlăturarea completă a pazei, însă nevoia organizațiilor de eficientizare a securității și de predictibilitate a costurilor ne duce automat într-o zonă unde companiile de pază vor oferi servicii integrate de pază și protecție. În portofoliul Axis există în prezent soluții complete pentru securizarea unei organizații din sectorul industrial, precum soluția de analiză video Axis Perimeter Defender, care, împreună cu camerele termice, poate asigura detecție automată pe distanțe lungi și în condiții atmosferice dificile. Iar pentru prevenție, se poate adăuga o goarnă IP AXIS C3003, care, integrată în sistemul de securitate, poate transmite mesaje predefinite sau preluate în timp real din dispecerat, pentru a preveni anumite acțiuni ce pot deveni un risc pentru organizație. De asemenea, mai trebuie să adaug aici că, la înființare, Axis a fost o companie de IT, iar acest lucru reprezintă un avantaj pentru noi în ceea ce înseamnă atât puterea de procesare a camerelor, cât și atenția sporită către zona de securitate cibernetică.
Cum poate susține un sistem de supraveghere video activitățile operaționale din sectorul industrial?
Marius Potorac-Roman: Același sistem de supraveghere care ne protejează împotriva vizitatorilor neinvitați ne poate ajuta în eficientizarea operațiunilor prin integrarea lui în monitorizarea liniilor de producție. Astfel, pot fi urmărite fluxurile de producție cu scopul reducerii pierderilor. Mai mult de atât, utilizarea camerelor cu termografie AXIS din seria Q29 introduce detecție automată a variațiilor de temperatură pentru anumite zone sau echipamente, semnalând astfel încă din fază incipientă eventuale disfuncționalități, ce ar putea fi remediate cu costuri reduse, înainte de a se agrava. Un alt exemplu îl reprezintă detecția automată sau vizualizarea în procesul de control al calității. Toate acestea pot fi făcute acum în mod centralizat cu ajutorul sistemelor video inteligente pe care le-am dezvoltat împreună cu partenerii noștri.
De ce spuneți că sistemele de supraveghere video IP aduc o îmbunătățire a protecției muncii?
Marius Potorac-Roman: Dacă este instalat corespunzător, un sistem de supraveghere IP poate ajuta organizațiile din sectorul industrial în prevenirea sau investigarea anumitor incidente ce țin de siguranța la locul de muncă. Astfel, se poate supraveghea de exemplu personalul, ca la intrarea în fabrică să respecte toate procedurile de protecție și siguranță. De asemenea, pot fi investigate anumite imagini în cazul producerii unui incident, pentru identificarea ulterioară a cauzei. Iar în paralel, se pot instala difuzoare IP AXIS, ce permit o comunicare centralizată cu anumite secții ale fabricii, în vederea prevenirii anumitor incidente.
Cât de importantă este pentru sectorul industrial integrarea tuturor echipamentelor într-un singur sistem centralizat?
Marius Potorac-Roman: Integrarea echipamentelor de supraveghere și securitate este esențială pentru orice organizație care aspiră la un nivel ridicat de eficiență, iar sectorul industrial nu este cu nimic diferit. Mai mult, aș adăuga că pentru acest domeniu, unde provocările și riscurile sunt mai mari și mai diversificate, sistemele integrate sunt cu atât mai importante. Un exemplu simplu în acest sens îl reprezintă utilizarea în tandem a detectorului radar de rețea AXIS D2050-VE cu camerele noastre PTZ din seria Q. Mulțumită preciziei excepționale, detectorul radar reduce la minimum incidența alarmelor false, iar, pe lângă declanșarea propriu-zisă a sistemului de alarmă, poate declanșa și înregistrări video, permițând astfel operatorilor să vizualizeze în timp real imagini cu obiectul sau persoana suspectă.
Ținând cont de toate cele spuse până acum, cum ați descrie pe scurt filosofia de produs și planul de business al Axis Communications în sectorul industrial?
Marius Potorac-Roman: Menținând o strânsă legătură cu sectorul industrial prin intermediul partenerilor noștri, încercăm să identificăm noi provocări și cerințe ale clienților, de care ținem întotdeauna cont în dezvoltarea de noi produse și soluții, al căror scop a depășit domeniul securității, fiind proiectate pentru îmbunătățirea eficienței pe mai multe niveluri. Am arătat deja cum, cu o singură soluție, putem ajuta o organizație din sectorul industrial să-și sporească securitatea, să-și eficientizeze procesele de producție și să asigure angajaților un mediu de lucru sigur. Pe lângă asta, produsele și soluțiile noastre sunt caracterizate de un înalt grad de calitate și fiabilitate, iar de aceea, Axis rămâne un partener de încredere pentru organizațiile din sectorul industrial. În același timp, modelul de business Axis rămâne unul orientat către parteneri, cu ajutorul cărora reușim să implementăm soluții de succes în toate domeniile de activitate.
Despre Axis Communications
Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente și mai sigure, prin crearea de soluții inovative, care ajută la îmbunătățirea securității și oferă noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de reţea, Axis oferă produse și servicii de supraveghere și analiză video, control acces și sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajați în peste 50 de țări și colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a oferi soluții. Fondată în 1984, Axis este o companie cu sediul în Suedia, listată la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informații despre Axis, vizitați site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…