Premiile pentru Excelența Profesională în Securitatea Privată (OSPA) recunosc și răsplătesc companiile, echipele și persoanele care lucrează în sectorul securității private. Premiile sunt făcute pentru a fi în același timp independente și cuprinzătoare, oferind o oportunitate performerilor cu realizări de excepție, furnizori sau utilizatori, pentru a primi recunoașterea comunității și a li se sărbători succesele. Acest sistem de premiere este un format al World Excellence Awards® și a fost inițiat în 2015, an în care s-au și organizat primele trei Gale OSPA, în Norvegia, Australia și Germania. Astăzi, premiile OSPA sunt prezente în 8 țări, iar multe altele se pregătesc să se alăture acestui club select.
Dl. Toma Cîmpeanu a absolvit ca șef de promoție facultatea de matematică ș facultatea de automatizări și calculatoare, are doctoratul și un master în sisteme de coordonare și control, precum și un MBA la o universitate britanică. În ultimii 17 ani a ocupat poziții de conducere în instituții publice și companii private – Secretar de Stat în Ministerul pentru Societatea Informațională, Președinte al Societății Naționale de Radiocomunicații, Membru al Board-ului TAROM și Informatica Feroviară, Director de Dezvoltare al grupului SCOP Computers, eSign România și TotalSoft. De asemenea, a fost reprezentantul României și Membru al Board-ului ENISA, Președinte al Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale și Vicepreședinte al Centrului Național “România Digitală”. Și-a legat numele de strategia eRomania, sistemul national eLicitatie, proiectul Ro-Net, Ghiseul.ro și Punctul de Contact Unic al României. Toma Cîmpeanu a activat în domeniul academic la Universitatea din Craiova și a condus operațiunile Institutului de Management și Dezvoltare Durabilă, singura organizație românească care a coordonat la nivel global un grup de lucru al ONU. Din 2015, Toma Cîmpeanu este CEO al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice.
OSPA: Ce însemană pentru dumneavoastră nominalizarea în juriul OSPA România?
Toma Cîmpeanu: Mă onoreză invitația de a face parte din juriul OSPA România deoarece discutăm despre singurele premii de excelență din industria de securitate recunoscute internațional. În egală măsură, mă bucur să fiu implicat într-un proiect care a reușit, de la an la an, să aducă în lumina reflectoarelor companii și persoane care chiar au reușit să performeze la nivel de excelență în industria securității private. Nu în ultimul rând, mă alătur acestui proiect viu, care se adaptează noilor provocări ale securității private.
OSPA: Vă referiți la categoria cyber security, introdusă în ediția 2017?
Toma Cîmpeanu: Exact! Trăim niște timpuri extrem de interesante, în care linia de demarcație dintre real și virtual este din ce în ce mai incertă, în care mai toate entitățile – persoane fizice, juridice, publice, private etc. – și-au dezvoltat un alter-ego în spațiul virtual, alter-ego care pare să devină din ce în ce mai activ si mai important. In acest context, era firesc ca OSPA să-și îndrepte atenția și să evalueze din punct de vedere al perfomanței profesionale și companii sau profesioniști din domeniul securității cibernetice.
OSPA: Vi se pare oportună o asemenea inițiativă?
Toma Cîmpeanu: Mi se pare nu numai oportună, ci naturală și logică. Petrecem din ce în ce mai mult timp în lumea virtuală, fie că este vorba de munca propriu-zisă, fie că este vorba de alte activități. Petrecem chiar mai mult timp în lumea virtuală decât în cea reală. Avem acum e-learning, iar noua generație, că ne place sau nu, învață mult mai multe din spațiul virtual decât învață la clasă. Tinerii pot învăța acum, fără prea mare efort, după curricule predate în celălalt capăt al lumii sau de către universități prestigioase la care – poate – nu o să ajungă niciodată fizic. Am învățat să lucrăm în echipe literalmente globale, echipe ai căror membri lucrează împreună și colaborează la un proiect deși, fizic vorbind, ei sunt răspândiți în toată lumea. Avem ședințe online, ne confruntăm online cu competitori care sunt situați pe partea cealaltă a globului. În lumea virtuală se pătrunde acum foarte ușor.
OSPA: A devenit securitatea persoanei virtuale la fel de importantă ca și securitatea persoanei reale?
Toma Cîmpeanu: În acest moment, sunt, cred, la fel de importante. Nu știu cum o să fie în viitor. Trebuie să avem în vedere că indiferent unde se produce un atac sau o infracțiune – în spațiul real sau în spațiul virtual – afectat este, în cele din urmă, tot omul real… sau, mă rog, o companie reală. Tot noi, ca oameni, le resimțim, nu un alter-ego virtual suferă pentru noi. Dacă cineva reușește să fure bani dintr-un cont, tot un om real suferă paguba, nu avatarul lui din lumea virtuală. Dacă reputația unei companii este atacată în mediul virtual, dacă hackerii au reușit să-i distrugă site-ul sau sa-i penetreze serverele și să-i fure date, tot compania reală are de suferit. Trebuie să ne fie clar că infracțiunile virtuale au efecte directe în lumea reală așa că riscurile din realitatea virtuală și cele din viața reală trebuie analizate cu exact aceeași măsură.
OSPA: Trebuie să ne preocupe mai mult decât până acum educația pentru lumea virtuală?
Toma Cîmpeanu: Cu siguranță! Exact așa cum îți înveți copilul că nu este bine să stea de vorbă cu persoane necunoscute, să nu accepte cadouri de la necunoscuți, să nu se urce în mașina unor necunoscuți, etc., tot așa, acum trebuie să-i învățăm să nu posteze anumite poze pe rețelele de socializare – de exemplu, poze cu toată familia în concediu – căci s-ar putea ca atunci când te întorci acasă să-ți găsești casa spartă! Nu intra în vorbă cu oricine pe Facebook, căci s-ar putea ca în spatele fetiței drăgălașe din poză să fie, de fapt, un tip mare, păros și plin de tatuaje. Nu-ți da întâlnire cu persoane pe care le-ai cunoscut pe Facebook, și așa mai departe!
OSPA: Un fel de șapte ani virtuali de-acasă!
Toma Cîmpeanu: Exact! Din păcate, în cele mai multe cazuri, părinții copiilor au mult mai puțină experiență în spațiul virtual decât cei mici, care se simt în mediul virtual ca peștele-n apă.
OSPA: Situația cyber-securității companiilor este cu mult diferită?
Toma Cîmpeanu: Nu. Logica după care se produc faptele este aceeași. Să luăm, de exemplu, situația de acum a GDPR-ului. Ce ne spune noua legislație? Ne spune că trebuie să avem grijă ce date ies în afara organizației, să vedem condițiile în care aceste date tranzitează granița organizațională. În mediul real, pot lua un dosar la subraț și ies cu el. Cum previn acest fenomen? Îl previn punând în aplicare un set de reguli de intrare și de ieșire, cu registre de acces la documente, cu registre de autorizații pentru scoaterea documentelor din clădire etc. În spațiul virtual avem exact aceeași stuație, numai că datele nu se mai găsesc în bibliorafturi ci sunt stocate digital, în fișiere, pe servere sau pe memory-stick-uri.
OSPA: Cum vi s-a părut OSPA 2017, categoria cyber-security?
Toma Cîmpeanu: Am fost impresionat de varietatea de soluții inovatoare și m-am bucurat sincer că am putut vedea că atât de mulți oameni se preocupă de acest domeniu și se străduiesc să facă performanță la nivel mondal. Ar fi extraordinar dacă am reuși ca premianții OSPA România să meargă și la OSPA Global căci chiar suntem foarte buni în acest domeniu! România este un performer în domeniul IT și acesta este unul din motivele pentru care cam toate marile corporații și stabilit centrul regional în țara noastră.
OSPA: Poate o companie românească relativ mică să se bată de la egal la egal cu mai-marii lumii în acest domeniu al ciber-security?
Toma Cîmpeanu: Zic doar Bitdefender, lider mondial în domeniu. Dar să nu-i uităm pe câștigătorii OSPA România 2017, Cyber Smart Defence, o companie nu foarte mare, dar foarte bună în ceea ce face și care câștigă contracte în toată lumea. Pentru că sunt buni. Și aș mai aduce un argument: România a câștigat medalia de argint la ultimele ediții ale campionatului european de securitate cibernetică, așa că și viitorul arată frumos.
OSPA: O ultimă întrebare: ce i-ați sfătui, în calitate de jurat, pe candidații la OSPA 2018?
Toma Cîmpeanu: Să fie creativi. Copiind, nu o să fii niciodată mai bun decât cel de la care ai copiat.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…