[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Interviuri

Interviu cu dl. Silvian Pena, Director General al Guard One, Membru al juriului OSPA România

Vocea Securității Private a realizat un interviu cu domnul Silvian Pena, Director General al Guard One, membru al juriului OSPA România.

Dl. Silvian Pena are peste 20 de ani de experiență în diferite poziții de management în industria securității private. Absolvent al Universității Politehnice din București, dl. Pena s-a specializat în Sisteme electronice de securitate și comunicații (Tefen, Israel), Managementul Calității la Academia de Științe Economice (București) și Management General (GM Master Class Academy).

Dl. Pena a înființat compania Guard One, companie care numără astăzi peste 950 de angajați și care oferă servicii de securitate integrate de înaltă calitate pentru un portofoliu de peste 1.000 de clienți: companii private și publice, retaileri, instituții și consumatori privați.

De-a lungul carierei sale, a condus proiecte de anvergură, având experiența lucrului cu echipe naționale și multinaționale și a activat în calitate de consultant pentru mai multe proiecte specializate.

Dl. Pena este membru fondator și Vice-Președinte al Patronatului Serviciilor de Securitate și membru în Consiliul Director al Federației Serviciilor de Securitate.

Vocea Securității Private (VSP): Guard One a fost premiată la mai multe ediții OSPA. Care este o explicație posibilă?

Silvian Pena: Povestea a început in anul 1995 când, proaspăt absolvent de TCM, m-am trezit ca angajat al unei firme de securitate cu acționariat străin. Am avut astfel oportunitatea de a înțelege piața de securitate privată din România încă de la începuturile ei, cu părțile bune și mai puțin bune.

Astăzi, industria de securitate privată din România a ajuns la un alt nivel de maturitate și performanță. Erorile de management, care cu ani în urmă erau surmontabile, astăzi sunt drastic sancționate de către piață.

În aceste circumstanțe, începând din anul 2016, Guard One a intrat într-un lung proces de reorganizare strategică și de consolidare a poziției pe piața națională.  Și totul a început cu dezvoltarea oamenilor, a echipei.

În ultimii trei ani, Guard One a investit semnificativ în dezvoltarea profesională a întregului management. Compania a finanțat o serie de programe executive (management strategic, leadership, cultură organizațională, etc.) pe care managementul le-a absolvit în cadrul CBC Romania.

Concomitent, echipei Guard One i s-au alăturat oameni cu o expertiză și o experiență managerială recunoscută și apreciată pe piața națională.

Astăzi, Guard One este o companie care operează la un nivel de performanță și un standard similar companiilor internaționale de pe piața securității private.

Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Și nu vorbim doar de cifra de afaceri, portofoliu de clienți sau profit. Rezultatele excepționale înregistrate la ultimele ediții OSPA România certifică la rândul lor performanța actuală a companiei.

VSP: Cum ați primit dumneavoastră, ca director, premiile?

Silvian Pena: Sentimentul de bucurie a fost unul imens deoarece premiile câștigate (doi finaliști la categoria Manageri de Securitate și 2 câștigători la categoria Agent de Securitate) au certificat performanța companiei atât la nivelul managerial cât și la nivelul de execuție, cel de zi cu zi.  Premiile au fost pentru mine încă o confirmare a faptului ca oamenii sunt cele mai importante asset-uri ale companiei și că orice investiție în oameni va aduce, fără doar și poate, plus valoare companiei, mai devreme sau mai târziu.

VSP: Dar cei care le-au primit?

Silvian Pena: Recunoașterea oficială, de către industria de securitate,  a eforturilor (deloc ușoare) pe care acești oameni le depun în activitatea de zi cu zi  a generat un puternic sentiment de emoție. Și nu doar de emoție, ci și de responsabilitate. După premiere, întorși la locul de muncă, am observat, din partea celor doi câștigători, o mai mare responsabilizare și implicarea voluntară în alte activități ale companiei decât cele prevăzute în fișa de post. Astfel,  avansarea pe plan profesional a venit de la sine. Dan a fost avansat ca inspector de securitate, iar Vergica se ocupă în cadrul programului de pregătire continuă, de instructajul agenților de securitate din retail.

VSP: Care sunt principiile politicii de Resurse Umane ale Guard One?

Silvian Pena: La Guard One încercăm să menținem o politică de resurse umane echilibrată, orientată atât către dezvoltarea angajaților, dar și către dezvoltarea companiei ș atingerea obiectivelor strategice.

Cum reușim acest lucrul? În linii mari prin folosirea unor  instrumente și metode moderne de coaching, leadership și evaluare. Iar la toate acestea se adaugă o bună comunicare cu angajații: clară, transparentă și permanentă. Atâta timp cât angajatul înțelege de la bun început care sunt așteptările companiei de la el (fișe de post, indicatori de performanță, rapoarte de activitate), iar compania (managementul) comunică proactiv cu privire la evoluția angajatului, atunci lucrurile sunt foarte clare și predictibile pentru ambele părți.

VSP: Fără îndoială că există o criză a forței de muncă, în genere. Vă este greu să recrutați?

Silvian Pena: Este recunoscut faptul că Guard One nu face parte din categoria companiilor implicate în competiții de tipul „prețul cel mai scăzut” sau în alte politici concurențiale de o calitate îndoielnică. Obiectivul strategic al companiei este acela de a furniza clienților săi servicii de cea mai înaltă calitate la un raport „calitate-preț” optim. În aceste condiții Guard One lucrează cu profesioniști și tehnologii complexe ceea ce atrage după sine alte costuri, dar și o alta ofertă de salarizare. Prin urmare, având o abordare strategică pe termen lung și adaptându-ne la nevoile actuale ale pieței, gestionăm cu succes situația necesarului de forță de muncă.

VSP: Recrutați și de la ”concurență”?

Silvian Pena: Nu facem un scop în sine din lucrul acesta. Tactic vorbind, nu aplicăm modificări ale grilelor de salarizare doar pentru a atrage forța de muncă de la concurență. Și nici nu vom adopta vreodată asemenea tactici.

Se întâmplă însă destul de des ca angajați ai firmelor concurente să vină la interviuri de angajare la Guard One. Analizând informațiile colectate în cadrul interviurilor de angajare am constatat că cel mai adesea oamenii sunt atrași de fapt de cultura organizațională a companiei noastre. Și în mod special de reputația companiei când vine vorba de respectul față de angajați. Aceștia știu că la Guard One plata la termen a salariilor,  încasarea integrală a salariului pe cartea de muncă, plata tuturor sporurilor prevăzute în legislație sunt literă de lege.

În general îmi place să mă informez  despre piața de securitate și să studiez permanent diverse rapoarte publice. Astfel îmi dau seama că, deși a ajuns la maturitate, piața de securitate este foarte departe de a avea ceea ce se numește un comportament sănătos.

Este suficient să analizăm cu atenție situația firmelor care raportează anual pierderi foarte mari sau a grupurilor de firme care au angajații pe firma în insolvență, pentru a înțelege cauzele migrației forței de muncă în această industrie. Și asta făcând doar o simplă analiza a unor date publice fără a mai analiza alte aspecte ce țin de operațional sau de cultura organizațională (inclusiv managementul forței de muncă).

VSP: Care sunt elementele pe care le aveți în vedere când recrutați pentru un post de conducere?

Silvian Pena: Pentru un astfel de post, acord cea mai mare atenție și recunosc că mă implic personal. De obicei folosim tehnica interviului în trei pași și apelăm la tehnici de decodificare a disonanței cognitive și psihologia minciunii. În plus, pentru cei mai mulți oameni din echipa de conducere, am apelat și la o evaluare aprofundată după metoda Kruger Appraisal System oferit de partenerul nostru CBC România. Prin aceasta metodă stabilim/anticipăm nivelul de motivare, determinare și loialitate al unui angajat, tipul de personalitate și inteligența emoțională, nivelul de inteligență socială, inteligența nativă și cea dobândită, capacitatea de a lucra în echipă, precum și nivelul de pregătire profesională.
Cunoscând gradul de coeziune și nivelul de performanță al echipei manageriale, trebuie să mă asigur că noii veniți dețin acele competențe care să le asigure adaptabilitatea la cultura organizației și un grad înalt de performanță.

VSP: Dar de execuție?

Silvian Pena: Pentru posturile de execuție responsabilitatea este în sarcina departamentului de resurse umane, care se bazează pe  o combinație dintre un sistem clasic de recrutare, un sistem de evaluare aprofundată și un sistem de integrare organizațională a angajaților.

VSP: A schimbat tehnologia criteriile de selecție a personalului?

Silvian Pena: Bineînțeles. În condițiile în care toate legăturile structurale dintre departamente se fac online, când  pontajele se fac automat pe o platforma în cloud sau când alarmele se transmit direct pe echipajele de intervenție, cum as putea să mai angajez pe cineva care nu este familiarizat cu astfel de tehnologii, sau nu-și dorește/nu are capacitatea să învețe?

VSP: Dar criteriile de promovare?

Silvian Pena: Cultura organizațională dezvoltată de-a lungul timpului la Guard One, este o reflectare justă a valorilor, viziunii și misiunii noastre. Angajații sunt conștienți de dezideratele companiei, incluzând aici și obiectivele strategice pe termen lung. Unul dintre obiectivele noastre strategice se referă la „Implementarea unei politici integrate de resurse umane și crearea unui mediu de lucru menit să stimuleze inițiativa și spiritul de echipă și să creeze oportunități superioare de instruire și dezvoltare profesională.”

Iar acest obiectiv nu poate fi realizat decât dacă vom considera, la justa valoare, performanța profesională, integritatea umană, comunicarea, etc. Asta enumerând doar câteva din criteriile fundamentale de promovare.

VSP: Este mai greu să recrutați personal tehnic sau agenți?

Silvian Pena: Este și nu este!  Depinde în mod punctual de fiecare situație în parte. Atragerea și recrutarea oamenilor potriviți pe posturile potrivite este una din provocările oricărei companii, indiferent despre ce industrie vorbim.

VSP: Care sunt calitățile unui bun agent?

Silvian Pena: Un bun agent trebuie să aibă o serie de abilități, precum o atenție sporită la detalii, o memorie vizuală bună, o formă fizică bună, capacitatea de a lucra în situații de stres și de gestionare a conflictelor. La fel de importantă (și asta pentru orice angajat Guard One) este sinceritatea, cinstea, capacitatea de a comunica și de a inspira încredere.

VSP: Pe ce puneți accentul în trainingurile pentru agenți?

Silvian Pena: Nu este nimic „rocket science”. Trebuie să existe pregătire continuă săptămânală în care se insistă pe cunoașterea procedurilor specifice obiectivului, iar în unele situații, se insistă pe modul de folosire a sistemelor video sau a sistemelor de raportare electronice. Deci totul constă în repetarea procedurilor săptămână de săptămână de săptămână!

VSP: Cât de importante sunt premiile OSPA pentru stabilirea unor standarde de performanță/excelență în industria de securitate? (Vă rog răspundeți si din perspectiva ”concurentului”, dar și din perspectiva de membru al juriului.)

Silvian Pena: Luând în considerare comportamentul nesănătos al unor jucători din acest domeniu (evaziune fiscală, munca la negru, concurența neloială, servicii de calitate îndoielnică, etc.) pot spune că România chiar avea nevoie de premiile OSPA.

Premiile OSPA reprezintă evenimentul care reunește acei jucători din industria de securitate privată din România orientați către viitor, către performanță, credibilitate și integritate/legalitate. OSPA România premiază și face publică PERFORMANȚA specifică acestui domeniu de activitate, contribuind astfel la creșterea gradului de credibilitate privind serviciile de securitate privată.

OSPA înseamnă în egală măsură și SCHIMB DE EXPERIENȚĂ. În cadrul conferințelor care preced premiile OSPA și prin care se marchează Ziua Securității Private sunt prezentate cele mai noi produse și soluții inovative și sunt discutate și anumite aspecte legislative cu care ne confruntăm.

VSP: Ce pregătiți pentru următoarea ediție OSPA?

Silvian Pena: Ca și în cazul celorlalte ediții, Guard One va participa la două categorii: Manageri/Directori(Companii de Securitate) și Profesioniste în Industria de Securitate.  Ca noutate, în acest an, Guard One va avea un stand de prezentare pentru câteva echipamente inovative pentru care suntem importatori unici în România. Este vorba despre sistemele de securitate Videofied, complet independente energetic și care combina un sistem de alarmă cu un sistem video.

A consemnat:  Ovidiu Constantinescu

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019