Alin-Petru Lupea si-a dedicat intreaga viata profesionala chestiunilor de securitate. Absolvent al Liceului Militar din Alba Iulia si al Scolii de Artilerie din Sibiu, este selectionat in anul 1990 in proaspatul infiintat Serviciu de Protectie si Paza [SPP].
Demisioneaza din SPP si se angajeaza in domeniul securitatii bancare – la una din cele mai importante banci de pe piata romaneasca – unde promoveaza treapta cu treapta pana in fruntea ierarhiei de securitate (CSO).
Absolvent de studii postuniversitare militare si de management, a susținut o intensa activitate in cadrul Comisiei Tehnice de Securitate Bancară (Asociația Romană a Băncilor), a grupului de lucru pentru reglementarea securității private (Ministerul de Interne) precum si in cadrul Institutului Bancar Roman ca lector in cadrul cursurilor de formare de specialitate.
A promovat si implementat proiecte inovative de înaltă complexitate si a fost unul dintre promotorii parteneriatului operativ public-privat in domeniul securitatii bancare.
OSPA: Cum ati primit invitatia de a fi membru al OSPA 2017?
Alin Lupea: …cu bucurie si cu mandrie, as putea spune. Sunt onorat ca am fost invitat sa fac parte din juriul celei de a doua editii a Premiilor OSPA Romania, si spun “cu bucurie” caci in acest fel o sa am posibilitatea sa fiu implicat direct intr-un proiect extrem de important pentru industria securitatii private de la noi din tara, un proiect prin care, practic, sunt definite standardele de calitate ale unui intreg sector economic, in care sunt angrenati peste 100.000 de persoane. Spun si “cu mandrie” caci nu este putin lucru sa fii invitat sa faci parte dintr-un juriu atat de prestigios.
OSPA: Ca membru al juriului OSPA 2017, care vor fi reperele fata de care veti judeca pe cei inscrisi in concurs?
Alin Lupea: Sunt cateva criterii pe care le consider extrem de importante. Am, in primul rand, in vedere contributia la securitate si, in al doilea rand, nivelul de inovatie adus de proiect. De asemenea, ma gandesc ca “challenge”-ul in sine, la punerea in practica, la drumul de la idee la produs sau la solutie, la hotararea, la determinarea de care au dat dovata concurentii. Nu in cele din urma, ma intereseaza efectul produs: cati beneficiaza de pe urma proiectului si daca este in binele tuturor.
OSPA: Premiile OSPA Romania au trecut “proba de foc” a primei editii iar Gala din noiembrie 2016 a fost un succes. Ce invatam din aceasta?
Alin Lupea: Invatam ca, la fel ca si in alte tari din Europa, trebuie sa ne bucuram de ce am realizat an de an, sa stabilim noi standarde de calitate si de profesionalism si sa ne asiguram ca industria de securitate din Romania primeste recunoasterea pe care o merita. Cred ca trebuie sa salutam si sa sprijinim aceasta initiativa, caci ea ne aliniaza si din acest punct de vedere, la bunele obiceiuri si practici din Uniunea Europeana.
OSPA: Ce am invatat de la europeni in acesti ultimi ani si ce mai trebuie sa facem?
Alin Lupea: Cu siguranta mai avem de lucrat inca mult pe partea de legislatie, astfel incat sa ne fie mai usor – din punct de vedere legal – sa colaboram mai eficient cu institutiile si agentiile statului care au ca obiect de lucru combaterea infractionalitatii, caci trebuie sa fie foarte clar ca nu exista concurenta intre politie si societatile private de securitate, ci un efort concertat de prindere a infractorilor si prevenire a furturilor.
OSPA: Care este cea mai importanta provocare a industriei de securitate din Romania in acest moment?
Alin Lupea: Cred, si o spun cu toata convingerea, ca ne aflam la un moment foarte important pentru sectorul nostru de activitate in care trebuie sa regandim intreg business-ul si sa-l adaptam schimbarilor pe care noile tehnologii le aduc.
OSPA: Mai specific?
Alin Lupea: In primul rand, datele arata ca infractionalitatea se muta din real in virtual, asa ca si si eforturile noastre vor trebui sa se concentreze in aceasta directie. Sa iau ca exemplu sectorul bancar, pe care il cunosc foarte bine. Sunt multe banci care opereaza cu ghisee si sucursale virtuale, cash-ul este deja istorie pentru multe dintre ele, si nu este nicio surpriza pentru nimeni ca skimming-ul si ciber-frauda sunt in crestere. Atacul cibernetic la nivel mondial de acum cateva saptamani nu este decat un palid semnal al lucrurilor care vor sa vina, iar securitatea privata va trebui sa Ie faca fata.
OSPA: Se schimba modul cum se jefuieste o banca?
Alin Lupea: O, da, cu siguranta! Si nu numai o banca, ci afaceri cu totul din domenii cat se poate de diverse. Nici nu va imaginati cum poti sa jefuiesti un magazin on-line…
OSPA: Revenind la provocarile actuale ale industriei de securitate…
Alin Lupea: In al doilea rand, trebuie sa lucram la relatia intre managerul de securitate si managerul de business astfel incat ambii sa inteleaga ca securitatea nu este un apendice al business-ului ci este este parte a calitatii, care aduce valoare adaugata produsului sau serviciului.
OSPA: E o schimbare majora de paradigma…
Alin Lupea: Da, asa este, dar insasi paradigma economica in care functionam se schimba, este fundamental diferita de cea de acum 20 de ani.
OSPA: De cele mai multe ori, managerii de securitate, la fel ca si managerii contractorilor externi de servicii de securitate au mari probleme in a-si impune punctul de vedere in fata managerilor de business.
Alin Lupea: Timp de 7 ani, la inceputul carierei, am lucrat in cadrul Serviciului de Protectie si Paza, iar unul din cele mai importante lucruri pe care le-am invatat in acei ani a constat in intelegerea modului in care informatiile trebuie prezentate la nivel de management astfel incat sa fie obtinuta sustinerea proiectelor de securitate. Am inteles rapid ca, proiectele de securitate trebuie sa fie integrate in „peisajul” general si ca securitatea poate evolua cu putin efort si inventivitate de la statutul de „consumatoare de resurse” la cel de producatoare de profit..
OSPA: Nu strica sa vezi si sa intelegi interesele si din punctul de vedere al celeilalte parti, nu?
Alin Lupea: Eu zic ca este esential ca managerii de securitate sa inteleaga business-ul in care opereaza sau pentru care oferteaza servicii. Trebuie sa regandim si sa remodelam serviciile pe care le oferim caci, cum spuneam, paradigma economica in care operam se schimba. Fraudele interne devin o problema majora, ceea ce inseamna ca trebuie sa mutam accentul pe preventie, pe introducerea unor proceduri de screening de personal – sa lucram impreuna cu HR-ul – sa analizam toti factorii de risc la adresa securitatii si sa implementam proceduri de lucru care se impiedice frauda sau, daca nu sa o impiedice, macar sa o depisteze la timp si sa minimalizeze prejudiciile financiare sau de imagine. Toate aceste proceduri de lucru trebuie sa devina parte culturii organizationale, de natura sa sporeasca increderea in produsele si serviciile companiei.
OSPA: Ce proiecte de viitor aveti?
Alin Lupea: Lucrez de ceva vreme la doua proiecte de anvergura care, cred eu, o sa transforme radical felul in care lucram in industria de securitate privata. Primul proiect vizeaza o mai buna cooperare intre firmele de securitate privata si politie, al doilea este un fel de “Uber” pentru seviciile de securitate.
OSPA: Puteti sa ne dati detalii?
Alin Lupea: Primul proiect vrea sa creeze un parteneriat operativ intre autoritati si serviciile de securitate privata, un proiect extrem de ambitios unde trebuiesc rezolvate atat chestiuni de ordin legislativ cat si chestiuni de mentalitate, de gandire. Pornim de la cateva premise: atat fortele de ordine cat si companiile de securitate privata au acelasi scop – reducerea infractionalitatii – si indeplinesc misiuni complementare. Am primit acordul pentru implementarea unui proiect-pilot de conectare a sistemului de alarmare [al bancii] la Politie si foarte multe banci romanesti sunt interesate sa adere la sistem – si sa plateasca pentru aceste servicii un cost de functionare. Dar…autoritatea nu are resurse iar resursele private nu au autoritate legala, ori eu cred ca va trebui sa gasim o solutie legala – poate in matricea legii parteneriatului public-privat – in care sa folosim toate resursele umane, financiare si tehnice pe care le avem la dispozitie pentru a combate criminalitatea.
Al doilea proiect isi propune mutualizarea resurselor de securitate, astfel incat sa putem chema in ajutor cel mai apropiat echipaj de interventie al securitatii private. Este un sistem de partajare a resurselor astfel incat sa rationalizam costurile. Platforma exista, e un fel de “Uber” pentru servicii de interventie, doar trebuie sa o testam in realitate.
OSPA: Sunt proiecte foarte inovatoare!
Alin Lupea: Probabil, dar intr-o lume in continua schimbare si noi trebuie sa inovam permanent si sa gasim noi modele de business astfel incat sa fim cat mai performanti.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…