HomeStiriBusiness & TehnologieUn raport arată că poliția folosește o baza de date a Google pentru a localiza infractorii
instalator-de-sisteme-de-securitate-acuzat-ca-si-ar-fi-spionat-clientii

Un raport arată că poliția folosește o baza de date a Google pentru a localiza infractorii

Sensorvault, o bază de date a Google folosită pentru distribuirea de reclame și testarea eficienței lor ar fi folosită și de poliția Statelor Unite pentru a urmări infractorii.

Când polițiștii pierd urma infractorilor există o sursă pe care o pot folosi pentru a porni pe noi piste care să ducă la localizarea infractorului, iar această sursă este Google, scrie cnet.com.

Poliția din Statele Unite s-a ajutat de baza de date Sensorvault a Google pentru a prinde infractorii din, conform unui raport publicat de The New York Times. Conform raportului, baza de date are înregistrării detaliate ale locației de la sute de milioane de telefoane din lumea întreagă. Este menită să colecteze informații despre utilizatorii produselor Google pentru ca compania să poată folosi mai bine reclame țintă și pentru a vedea cât de eficiente sunt acestea.

Dar poliția folosește această bază de date pentru a ajuta la găsirea de indicii lipsă în cazul unor investigații. Poliția poate emite mandate prin intermediul cărora să caute informații legate de locație. Acest tip de cereri din partea poliției au crescut în ultimele șase luni, ar compania a primit până la 180 de astfel de cereri într-o singură săptămână, conform raportului.

Spre exemplu, când polițiștii au arestat un suspect în cadrul unei investigații a unei infracțiuni de omor, au spus că s-au folosit de un mandat de verificare prin care cereau companiei Google să ofere informații despre dispozitivele care ar fi fost prezente în apropierea locului crimei. Crima a avut loc cu nouă luni înainte, iar poliția nu mai avea indicii care să ducă ancheta mai departe, relatează nytimes.com.

Jorge Molina a fost arestat și pe baza unor imagini video surprinse de o cameră de supraveghere în care o persoană care trage un foc de armă dintr-o Honda Civic albă, același model deținut de suspect, însă pe cameră nu se vede numărul de înmatriculare al mașinii și nici atacatorul. După o săptămâna în închisoare, s-a dovedit că cazul nu era bine construit după ce anchetatorii au aflat că încă o persoană i-a folosit uneori mașina acuzatului. Acesta era fostul iubit al mamei sale.

Astfel se dovedește că informațiile colectate despre noi de companii pot fi folosite în scopuri în care nu ne așteptăm. Deși mandatele emise de poliția din SUA către Google pot ajuta la rezolvarea dosarelor, pot și să prindă în capcană persoane nevinovate. Reprezentanții poliției au descris metoda ca fiind interesantă, dar au avertizat că este doar un instrument.

Share With: