Un liceu din China folosește camerele de supraveghere pentru a urmării experesiile elevilor
Un liceu din China a instalat camere de supraveghere în clasă pentru a urmării expresiile faciale ale elevilor pentru a vedea dacă aceștia sunt atenți la ore.
Când un liceu din estul Chinei a instalat camere de supraveghere cu recunoaștere facială, elevii au putut să ia prânzul, să împrumute cărți sau să cumpere băuturi de la un automat doar uitându-se la camere dotate cu tehnologia de recunoaștere facială, fără a-și face griji că și-au uitat cardul de identificare acasă, scrie securityinfowatch.com.
Dar în luna martie au fost introduse camere și în sălile de clasă. Acolo nu doar identificau studenții și notau cine a fost la oră. Cu ajutorul inteligenței artificiale, dispozitivele urmăreau comportamentul elevilor și le citeau expresiile faciale. Software-ul poate recunoaște șapte expresii faciale: ură, teamă, dezgust, uimire, bucurie, tristețe și neutralitate. Sistemul nu doar urmărea aceste expresii, dar genera alerte pentru ca profesorul să vorbească cu elevul care ar fi distras sau prea prost dispus.
Administratorii școlilor au presupus că informațiile ar putea fi folosite pentru a oferi o evaluare a cursurilor și pentru profesori, deși nu au precizat nimic despre planuri imediate de a folosi aceste detalii în evaluările lor.
Elevii au ajuns să urască monitorizarea constantă, iar asta a dus la constatarea de către software-ul folosit că clase întregi de elevi nu erau atenți. Unii dintre ei și-au dat seama cum să păcălească sistemul prefăcându-se. Părinții au avut păreri împărțite, dar majoritatea a considerat că este o încălcare a intimității și recent experimentul a fost oprit.
Asta nu înseamnă că s-a renunțat la sistem, dar are nevoie de studii suplimentare și ceva ajustări, conform directorului liceului, care consideră că este un instrument folositor pentru profesori.
Multe universități din China restricționează accesul publicului în campusurile lor, cerând prezentarea legitimației pentru a intra. Universitatea Peking nu face excepție și a instalat o cameră care folosește recunoașterea facială pentru a identifica studenții și profesorii care intră pe poarta din sud-vest, scrie scmp.com.
Sistemele de recunoaștere facială sunt integrate rapid în China datorită populației mari și unei baze de date de identificare centralizate, iar guvernul susține adoptarea tehnologiei. Recunoașterea facială este folosită în sectoare precum servicii financiare, transport și retail precum și securitate publică, ajutând poliția să identifice infractorii.
Universitatea Peking și-a construit sistemul de recunoaștere facială pe baza pozele din legitimațiile de identificare ale studenților și personalului. Sistemul este asemănător cu cel al poliției, căutând printre mii de poze din baza de date pentru a identifica persoana din poza făcută la intrare.
Sistemul este unul comod pentru cei care își uită legitimația acasă, dar apar și cazuri în care studenții nu sunt recunoscuți de sistem. În aceste cazuri, problema constă în faptul că numărul de pixeli din pozele cardurilor de identificare emise de universitate nu sunt suficienți pentru sistemul de scanare facială. În acest caz, studenții își mai fac o poză în cabina agentului de securitate care se află lângă poartă.