HomeStiriBusiness & TehnologieTransfer de bani fraudulos prin malware. 112 perchezitii in Craiova, Pitesti si Bucuresti
Transfer de bani fraudulos prin malware. 112 perchezitii in Craiova, Pitesti si Bucuresti

Transfer de bani fraudulos prin malware. 112 perchezitii in Craiova, Pitesti si Bucuresti

Transfer de bani fraudulos prin malware. 112 perchezitii in Craiova, Pitesti si BucurestiProcurorii DIICOT au efectuat miercuri 112 percheziții domiciliare în Craiova, Pitești și București, în cadrul unei acțiuni ce vizează destructurarea unei grupări specializate în fraudarea de carduri bancare.

 

În paralel cu ancheta din România, autoritățile judiciare franceze efectuează percheziții și în Paris, la alți membri ai grupării, care desfășurau acțiuni de skimming.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit și pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în țări din centrul și vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanță.

Prin intermediul altui sistem informatic (de exemplu, telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanță date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de francizor — agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat, fie chiar de societăți internaționale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat și la bonitatea agentului/subagentului implicat.

Până în prezent, a fost determinată o pagubă de peste 800.000 dolari numai la un francizor.

O parte dintre membrii grupării desfășurau și activități de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică și punere a lor în circulație prin retrageri frauduloase de numerar.

Banii obținuți au fost investiți în bunuri mobile și/sau imobile ori depuși în conturi bancare sau transferați prin intermediul societăților de transfer monetar, în scopul de a li se ascunde originea ilicită.

La percheziții au luat parte polițiști din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, București, Pitești, precum și lucrători de la Inspectoratul Județean de Poliție Dolj, de la Inspectoratul Județean al Jandarmeriei Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

Întreaga acțiune a beneficiat de sprijinul EUROPOL. La sediul DIICOT — Serviciul Teritorial Craiova urmează să fie duse pentru audieri peste 100 de persoane, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.

Share With: