404 Not Found


nginx
TEDGlobal: Un fizician a creat un microcip care poate mirosi explozibili - Security Portal
HomeStiriBusiness & TehnologieTEDGlobal: Un fizician a creat un microcip care poate mirosi explozibili
tedglobal-un-fizician-a-creat-un-microcip-care-poate-mirosi-explozibili

TEDGlobal: Un fizician a creat un microcip care poate mirosi explozibili

tedglobal-un-fizician-a-creat-un-microcip-care-poate-mirosi-explozibiliOsh Agabi, un absolvent al facultății de fizică din Lagos, a creat un microcip care poate detecta mirosul explozibililor.

Agabi este din Nigeria și este fondatorul unui startup care a creat un instrument care, spune el, poate fi folosit pentru a detecta mirosul explozibililor și chiar cel al celulelor canceroase, scrie cnn.com.

Dispozitivul, numit Koniku Kore, este primul care combină neuroni vii de la celulele stem ale șoarcilor într-un cip de siliciu.

„Am combinat neurobiologia sintetică cu tradiționala tehnologie pe bază de siliciu cu scopul de a rezolva problemele urgente ale lumii reale,” spune Osh Agabi.

Agabi și-a prezentat invenția în cadrul conferinței TEDGlobal din Tanzania, care a avut loc duminica trecută. El spunea că ar putea într-o bună zi revoluțuina securitatea aeroporturilor, permițând călătorilor „să meargă de la mașină la avion”.

Explozibilii au particule și mirosuri care vin dinspre persoană și cu dispozitivul nostru îți poți da seama, fără să fie nevoie de o linie vizuală sau de contact, îi poți scana la timpul și locul ales de tine și poți să te urci în avion și să îți vezi de treabă,” spune Agabi.

Agabi crede că microcipurile vor funcționa împreună cu creiere biologice care sunt construite din neuroni biologici sintetici. Referitor la implicațiile etice ce privesc crerea unui astfel de creier, Agabi crede că nu este etic să nu folosim toate resursele pe care le avem pentru a lupta împotriva terorismului, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de integritatea biologică.

Sistemul a fost antrenat să recunoască mirosul explozibililor și ar putea fi folosit la înlocuirea securității tradiționale de pe aeroporturi, scrie bbc.com.

Experții au spus că crearea unor astfel de sisteme pentru o piață mare a fost o provocare. Pregătirea unui computer să recunoască mirosurile ar necesita o cantitate mare de putere de procesare și energie.

Agabi și-a lansat startup-ul acum un an de zile și a primit finanțări de un milion de dolari și susține că deja are profituri de 10 milioane de dolari din contracte cu industria de securitate.

Agabi crede că creierul pe care îl poate crea va fi folosit de roboții viitorului.

Share With: