Stergerea datelor – securizata si definitiva. Si recuperarea lor prin metode hardware si software
Mediile de stocare a datelor folosite in momentul actual difera mult in functie de tehnologiile folosite, capacitatea de stocare, producatori etc. De asemeni modalitatile de scriere si de stergere difera.
Cu siguranta nu mai exista nici un dubiu asupra faptului ca o stergere normal a unui fisier, nu reprezinta o pierdere definitiva, si informatia poate fi recuperate. De asemenea, distrugerea partiala hardware a mediului de stocare nu reprezinta o pierdere definitiva a informatiei.
Exista software-uri specializate pentru recuperarea informatiilor pierdute sau sterse din greseala, exista firme care fac astfel de recuperari (in cazuri mai dificile, cand echipamentul de stocare a fost deteriorate la nivel hardware).
In 90% din cazuri, informatiile pot fi recuperate. Stergerile accidentale, virusii, deteriorarile hardware sunt problemele des intalnite in cadrul organizatiilor. In aceste situatii, pierderile sunt accidentale.
Totusi exista situatii cand stergerea datelor este necesara. Se face intr-un mod intentionat, cu softuri specializate. Sau prin deterioarea fizica intentionata a suportului hardware. Firme, institutii, persoane care utilizeaza date confidentiale uneori constientizeaza nevoia de a sterge definitiv datele pe care le folosesc. In cazurile des intalnite, in care distrugerea definitive a echipamentelor nu este permisa (distrugerea unui hard-disk sau a unui stick de memorie la fiecare sterege a unui fisier poate deveni foarte costisitoare- desi este cea mai sigura metoda).
In general, stergerile securizate se fac prin suprascrierea mediului de stocare cu informatii. Software-urile specializate suprascriu hard-disk urile cu date aleatorii. Un aspect de luat in considerare este faptul ca suprascrierea unui intreg hard-disk poate dura destul de mult. In general, datorita timpului necesar pentru o suprascriere completa, utilizatorii aleg sa suprascrie o singura data hard-diskul. Desi pentru un utilizator obisnuit, o singura suprascriere poate reprezenta o masura de securitate, in cadrul companiilor si a institutiilor, un minim de 7 suprascrieri ar trebui sa fie un standard.
Peter Gutmann sustinea in trecut ca doar 35 de stergeri successive pot garanta cu adevarat o stergere totala. Tehnologii precum MFM (Magnetic Force Microscopy) sau STM (Magnetic force scanning tunneling microscopy) faceau posibila recuperarea datelor de pe un hard-disk suprascris cu date aleatorii. In general, aceste tehnologii nu erau accesibile pentru utilizatorii obisnuiti sau micile companii.
Se spune ca suprascrierea noilor hard-disk uri, cu o densitate mai mare a platanelor, este mult mai sigura, si recuperarea unui fisier mic de pe un hard-disk de 1 TB este aproape imposibila.
Dar daca tehnologiile de stocare au evoluat atat de mult, si un hard-disk de un Terra este ceva obisnuit, ar trebui sa presupunem ca metodele de recuperare a datelor au ramas cele de acum 15 ani, cand un harddisk de 80GB era o raritate?!
Software-ul usor accesibil pentru recuperari de date efectuate de utilizatorii obisnuiti sunt disponibile pe internet. Rata de success este una destul de mare. Firme care recupereaza date pierdute, sau sterse accidental exista. Acelasi lucru se intampla si in trecut, cand hard-diskurile erau mult mai mici ca spatiu de stocare.
Putem presupune ca doar densitatea mare a platanelor unui hard-disk si doar cateva suprascrieri vor impiedica recuperarea datelor pe care incercam sa le protejam?
Sfatul nostrum pentru cei care doresc sa stearga definitiv date care au un caracter confidential si reprezinta un risc este distrugerea fizica a mediului de stocare. Probabil ca situatiile acestea sunt totusi extrem de rare (ar trebui sa fie totusi standard in cadrul anumitor servicii si institutii – banci, ministere etc). Pentru utilizatorii obisnuiti, un numar de 3 suprascrieri folosind un software specializat ( spre exemplu Clean Disk Security) va fi sufficient pentru a impiedica furtul de date. In cazul recuperarilor de date, situatia este putin mai complexa. Aici trebuie tinut cont de tipul mediului de stocare (HDD, DVD, CD, stick uri de memorie, etc) si motivului pierderii datelor (distrugere fizica a mediului de stocare, defectiuni ale HDD, stergere acidentala a datelor). In cazurile simple de stergere a datelor exista o suita intreaga de aplicatii care pot fi utilizate la recuperarea de date. Totusi daca informatiile pierdute sunt vitale pentru utilizator, si recuperarea nu este posibila prin intermediul software ului, va recomandam sa apelati la o firma specializata.