404 Not Found


nginx
Spionatul comunicatiilor,usurat de un protocol vechi - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Spionatul comunicatiilor,usurat de un protocol vechi

Cercetătorii în securitate au descoperit o vulnerabilitate în standardele de telefonie care le permite să spioneze conversațiile chiar și pe dispozitive criptate.

Signaling System 7 este un protocol pentru semnalul telefonic folosit de operatorii din toată lumea. Potrivit unor cercetători, vulnerabilitățile acestuia permit entităților terțe să asculte conversații și să intercepteze SMS-uri chiar și când dispozitivele sunt criptate, scrie TechNewsWorld.

Cercetătorii germani Tobias Engel și Karsten Nohl au descoperit aceste vulnerabilități în urma unui articol publicat de Washington Post despre localizarea utilizatorilor prin telefonul mobil. La cererea publicației, Engel a reușit să depisteze locația unei jurnaliste folosindu-se doar de numărul ei de telefon.

Descoperirile acestora vor fi prezentate la conferința de hackeri Chaos Communication Congress, ediția numărul 25, care va avea loc în Hamburg în perioada 27-30 decembrie.

Problema nu constă în faptul că există vulnerabilități în SS7, deoarece protocolul a fost definit ca standard de Uniunea Internațională de Telecomunicații în 1980. ,,SS7 a fost creat înainte să existe Internet și nu a fost proiectat să fie sigur în lumea de azi. A fost creat pornind de la ideea că niciun operator sau guvern nu îl poate accesa. Este o tehnologie foarte depășită, dar care încă funcționează foarte bine”, a spus Rob Enderle, analist Enderle Group.

Sistemele de supraveghere care utilizează SS7 localizează utilizatorii oriunde în lume. Skylock, unul dintre sistemele care are implementat protocolul, poate depista locația telefoanelor cu o rată de succes de cel puțin 70%, potrivit companiei Verint, cea care deține sistemul. Skylock folosește rețeaua internațională SS7 și poate localiza orice telefon mobil, chiar dacă nu are GPS. Folosește un algoritm care maschează intruziunile și face imposibilă monitorizarea comenzilor trimise de SS7.

Cercetătorii germani au descoperit două modalități de interceptare a apelurilor, folosindu-se de această tehnologie. Prima metodă constă în preluarea funcției de forwarding al unui telefon pentru a redirecționa apelul către un hacker, apoi către persoana apelată. A doua tehnică folosește antene radio care recepționează toate apelurile și textele trimise într-o anumită zonă. Hackerii pot da comenzi SS7 pentru a obține o cheie care oferă acces la comunicații criptate.

Telefoanele pot fi localizate prin procesoarele GPS, însă acesta nu este necesar pentru cele detectate prin SS7, a explicat Cathal McDaid, analist AdaptiveMobile.

,, Cu aplicații care pot pătrunde în GPS, celulare și Wi-Fi, este nevoie doar de o aplicație care te poate depista oriunde”, a spus Jim McGregor, analist Tirias Research. Spre exemplu, RemoteCellSpy.com are un sistem de depistare care permite utilizatorilor să monitorizele apeluri, SMS-uri și coordonate GPS făcute pe un alt telefon pentru 27 de dolari.

Aplicația trebuie să fie instalată pe telefonul victimei. Ulterior, prin apelarea persoanei vizate, se obține accesul la comunicații, chiar dacă dispozitivul este protejat prin parolă. ,, Industria celularelor nu a pornit cu securitate încorporată și se mișcă atât de rapid încât este greu să ții pasul. Odată cu explozia ei, au crescut și amenințările, dar și pericolele de intruziune”, a explicat McGregor.

,,Până când protocolul va fi actualizat, nu există o soluție pentru această problemă. Acesta va fi înlocuit, însă tot va controla majoritatea rețelelor mobile în următorii ani, din cauza dificultății și costurilor de înlocuire”, a spus Jean Taggart, expert în securitate Malwarebytes.

Succesorul protocolului SS7 este Diameter, a spus analista Sue Rodd, însă majoritatea experților susțin că operatorii vor trece la tehnologia VoIP (Voice Over IP).

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019