HomeStiriBusiness & TehnologieSistem de autentificare biometrică a accesului pe Aeroportul Henri Coandă
sistem-de-autentificare-biometrica-a-accesului-pe-aeroportul-henri-coanda

Sistem de autentificare biometrică a accesului pe Aeroportul Henri Coandă

sistem-de-autentificare-biometrica-a-accesului-pe-aeroportul-henri-coandaCNAB a atribuit, prin licitaţie deschisă, un contract în valoare de aproape jumătate de milion de euro pentru achiziţia unei soluţii integrate de control acces al persoanelor, bazată pe tehnologia biometrică şi a turnicheţilor pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni).

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a atribuit, prin licitaţie deschisă, un contract în valoare de aproape 426.000 de euro ce vizează achiziţia unei soluţii integrate de control acces al persoanelor, bazată pe tehnologia biometrică şi a turnicheţilor, în punctele de control ale accesului şi de securitate, în vederea extinderii sistemului de control acces în Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti.  Firma câştigătoare a contractului este Regia Autonomă Rasirom, scrie capital.ro.

Contractul are ca obiect furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiune a turnicheţilor în punctele de control acces ale Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti, furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiune a componentelor sistemului biometric de control acces bazat pe o metodă automată de identificare şi autentificare a persoanelor.

Caietul de sarcini care stă la baza atribuirii acestui contract şi care a fost întocmit de Florea Valeriu, şeful Serviciului Management Tehnic de Securitate, este unul complex, care cuprinde nu mai puţin de opt anexe. Conform acestei documentaţii, sistemul de control acces de pe Aeroportul Otopeni constă, în prezent, într-o reţea de puncte de control acces şi monitorizare-alarmare, cuplate pe o magistrală de comunicaţie serială. Funcţia de control acces se realizează cu ajutorul unor cititoare de cartele de proximitate. Întregul management al sistemului este realizat cu ajutorul unei aplicaţii prin care se efectuează recepţia şi transmisia mesajelor, respectiv a comenzilor de la şi către echipamente, precum şi configurarea componentelor sistemului, scrie jurnalul.ro.

Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti intenţionează, prin achiziţia făcută în 3 mai, să extindă acest sistem în punctele de control acces ale aeroportului şi să crească nivelul de securizare a accesului în zonele de securitate cu acces restricţionat, să monitorizeze controlul accesului în timp real prin intermediul echipamentelor şi al personalului Dispeceratului de Securitate şi să limiteze accesul la câte o persoană, pe rând, în vederea prevenirii accesului în grup, printr-un filtru de control acces.

Pentru realizarea acestui obiectiv, s-au achiziţionat şi urmează să fie instalaţi turnicheţii necesari accesului la câte o persoană, pe rând, în punctele de control ale accesului interioare şi exterioare, dar şi în alte zone specifice. De asemenea, în pachetul de achiziţii este inclusă şi instalarea unor componente necesare realizării sistemului de autentificare- identificare, bazat pe tehnologie biometrică (cititoare de amprente).

De asemenea, la începutul lui decembrie 2017, CNAB a anunțat alocarea de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului TVCI de pe aerportul Henri Coanda prin retehnologizarea subsistemelor TVCI analogice şi digitale vechi, depăşite din punct de vedere tehnic şi moral, cu un subsistem digital IP de ultimă generaţie care se dorește a fi extins în zonele neacoperite video. Asta include și dotarea cu soluții de recunoaștere facială și de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare a autovehiculelor, conform securityportal.ro.

 

 

 

Share With: