Elevii de la Cercul de Fizică Aplicată din cadrul Palatului Copiilor, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani – Centrul de Tineret, au finalizat proiectul “Sistem autonom de supraveghere şi securitate”. Coordonatorul proiectului a fost profesorul Luisian Grigore, partea de realizare fiind condusă de elevul Sabin Ionel Murăraşu, din echipa de performanță a cercului de Fizică Aplicată, elev la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoşani, scrie monitorulbt.ro.
Proiectul este aplicat în securizarea suprafețelor exterioare mari, plantații agricole, curți, depozite etc. Acestea, dacă sunt lipsite de surse de energie, sunt dificil de securizat. Sistemele existente pe piață, pentru exterior, sunt pentru suprafeţe mici, (10-12 de metri pe senzor) și au un grad mare de alarmare falsă.
Potrivit celor care au realizat proiectul, pe piață nu exista un sistem autonom pentru securizarea suprafeţelor exterioare, fapt ce a fost o provocare pentru realizarea unui prototip funcțional și care ar putea fi vandabil.
Sistemul se alimentează de la panouri solare, suficiente pentru a putea alimenta toate dispozitivele. Pot fi plantate patru puncte de control ce transmit impulsuri in IR, receptive de la distanța de 250 de metri ( 62.500 de metri pătraţi) în condiții extreme (ceață), dar poate ajunge și la peste 700 de metri. Aceste puncte sunt securizate cu senzori și camere video.
Proiectul este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului iar la realizarea lui au contribuit mai ales elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, consideraţi a fi adevărate fenomene ale fizicii aplicate şi automatizărilor, în România, precizează adevarul.ro.
Cercul de fizică aplicată de la Palatul Copiilor din municipiul Botoşani coordonat de profesorul Grigore Luisian este format din copii cu vârste cuprinse între 9 şi 18, proveniţi de la diferite şcoli şi licee din Botoşani, cercul de fizică câştigă anual numeroase premii la diferite concursuri de ştiinţă naţionale şi internaţionale dar participă de ani buni la saloanele de inventică.
În 2011, copii de la cercul de fizică aplicată din Botoşani au obţinut premiul III la prestigiosul Salon Naţional de Creaţie şi Inventică. Premiul a fost câştigat cu un sistem de securitate dezvoltat de Luisian şi elevii săi. Mai precis o locuinţă putea fi protejată cu un sistem bazat pe raze laser care detectau orice intrus iar proprietarul era automat apelat oriunde se afla.
”Ne-am dat seama că putem extinde proiectul pur şi simplu după ce un domn ne-a căutat efectiv la cercul de fizică şi ne-a întrebat dacă-i putem face un sistem care să-i supravegheze iazul. Am încercat, ne-a ieşit şi am zis că-l putem extinde şi mai mult. Iar faptul că Ministerul Tineretului şi Sportului s-a oferit să finanţeze un astfel de proiect a făcut totul posibil. Practic am primit tot de aveam nevoie pentru a face noul sistem”, a precizat unul dintre elevii implicaţi.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…