Sfaturi pentru comunicare securizata pe dispozitive radio
Compania Thales a publicat un raport în care detaliază cum dispozitivele de comunicare folosite de polițiști și agenții de securitate pot opera pe rețele securizate.
Într-un raport concentrat pe securitatea dispozitvelor de comunicare, Thales, o companie care produce sisteme electrice pentru domenii de apărare și securitate, explică modalitatea în care dispozitivele pot opera corespunzător pe rețelele mobile. Potrivit studiului, această abordare ar putea asigura o arie aproape universală pentru comunicații securizate, informează Source Security.
În raport sunt detaliate punctele forte, dar și slăbiciunile metodelor existente de comunicare, precum walkie talkie, PMR (professional mobile radio) și rețele mobile. Ultimele două oferă securitate, însă au rază de acțiune limitată sau necesită investiții în infrastructură pentru extinderea acesteia. Rețelele mobile oferă rază extinsă, însă nu îndeplinesc standardele de securitate pentru industriile mari din domeniu.
Soluția propusă are legătură cu tehnologia modernă de criptare, care face codarea și decodarea datelor vocale să fie ușor de administrat cu dispozitivul. Principiul este similar modului în care mail-urile pot fi securizate pe Internet, prin criptarea acestora între expeditor și destinatar.
Atunci când este necesară infrastructura publică pentru extinderea razei de acțiune, dispozitivele radio se pot conecta la rețele IP precum LTE, 3G sau Wi-fi. Datele vocale pot fi criptate de către dispozitivul radio înainte să fie trimise către rețeaua IP și pot fi decodate de alte dispozitive conectate la rețea, după ce sunt primite mesajele. Astfel, comunicarea este securizată de la un capăt la altul.
Pentru a garanta funcționalitatea unui astfel de sistem, criptarea trebuie să fie un standard internațional recunoscut, precum Standardul de Criptare Avansată AES, utilizată de Guvernul Statelor Unite ale Americii.