[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Securitatea aeroportuara – specific si abordari moderne

Amenintarile de securitate s-au diversificat si au crescut foarte mult, in ultimul deceniu, ceea ce presupune un raspuns adecvat din partae autoritatilor si specialistilor in domeniu. Analizand acest suiect, Ashley Smith, presedintele Departamentului de securitate din Aviatia Civila din cadrul BSIA (British Security Industry Association), explica modul in care putem imbunatati performantele din domeniul securitatii prin realizarea unui mix de sisteme de securitate interconectate, pe de o parte, si personalul de monitorizare si interventie, pe de alta parte. Astfel, se obtine o solutie flexibila si eficienta, mai ale din punct de vedere financiar.

Aeroporturile presupun confruntarea cu un tip unic si special de provocari la adresa securitatii. De exemplu, este foarte dificil sa gasesti brese perimetrale si sa depistezi tentativele de patrundere neautorizate in zonele indepartate.

Identificarea si evaluarea riscurilor privind securitatea aeroportura prezinta o gama foarte larga de elemente specifice ce se intind de la aspecte comune cum ar fi vandalizarea, furturile sau inciendierile premeditate pana la protestele ecologistilor sau atacurile teroriste asupra infrastructurii, personalului aviatic si pasagerilor. 

Transformarea slabiciunilor in avantaje

Unele dintre vulnerabilitatile unui aeroport ce ocupa o arie intinsa pot fi transformate in avantaje. Spre exemplu, atunci cand avem de-a face cu o zona foarte intinsa, un comportament suspect precum cel al unui individ care se plimba de-a lungul gardului perimetral, poate fi detectat din timp, inainte ca individual sa-si atinga scopul criminal. Un alt mod de folosire a distantelor si suprafetelor mari in avantajul aeroportului este de a plasa sisteme de detectie a tentativelor de patrundere neautorizate cat mai aproape de limitele suprafetei astfel incat sa creasca timpul pe care fortele de interventie il au la dispozitie. Desigur, alegerea elementelor tehnice depinde de multe conditii concrete din teren dar improtant este faptul ca sistemele actuale permit folosirea dezavantajelor naturale in sensul obtinerii unor beneficii pe linie de securitate. 

Pentru o protectie optima, este necesara folosirea concomitenta a solutiilor perimetrale si de supraveghere

De cele mai multe ori, sistemele de detectie sunt montate incepand cu linia gardului perimetral dar eficienta acestora creste foarte mult atunci cand sunt integrate cu sisteme de supraveghere video. O astfel de abordare reduce numarul de alarme false, posibilitatea crearii de diversuni, si necesitatea activitatii de patrulare. Pe cale de consecinta, se reduc costurile de personal care de obicei reprezinta cel mai scump element din structura de cost.

Folosind tehnologii integrate si tehnici complementare, intrusii pot fi detectati si prinsi in timp real. Evident, cu cat performantele echipamentelor sunt mai ridicate si numarul tehnologiilor folosite este mai mare, cu atat creste eficienta sistemului. In zilele noastre, pe aeroporturi se folosesc sisteme radar cu infrarosu, camere in regim termal si integrari complexe ale functionalitatii diferitelor sisteme. 

Reteaua IP reprezinta un instrument esential pentru flexibilitatea sistemului

Folosirea conectivitatii IP asigura, de asemenea, flexibilitate in optimizarea plasarii camerelor de securitate cu metode de transmitere wireless, cum sunt semnalele de telefonie mobile 3G, acest lucru insemnand ca nu este necesara o conectare prin cablu cu fibra optica, cu costurile si intreruperile de instalare aferente. Instalarea facila a camerelor IP poate dublu rol: de asigurare a securitatii si de supraveghere a personalului care lucreaza in zonele indepartate ale aeroportului.  

Folosirea software-ului de analiza video

O alta solutie moderna o constituie soft-urile de analiza video. Analiza video ofera un filtru avansat de supraveghere, fapt ce ajuta la selectarea imaginilor necesare dintr-o multitudine de scenarii cu care echipa de securitate se confrunta in mod obisnuit.

Acest tip de analiza ajuta la cresterea eficientei personalului de securitate si a devenit din ce in ce mai atractiv, ca urmare a valorii adaugate de functionalitate si a costurilor de instalare reduse.

Practic, analiza video presupune algoritmi de procesare care analizeaza informatiile din imaginile surprinse de camere, detecteaza situatii generate de un anumit set de conditii, le filtreaza de posibilele alarme false si apoi, daca se verifica, genereaza o alarma la care personalul de securitate sa reactioneze in mod adecvat. In cazul aeroporturilor, aceasta tehnologie poate folosi un asa-zis virtual tripwire, care declanseaza alarma atunci cand un obiect strain intra in zona monitorizata. Aceasta tehnologie poate anunta prezenta unui bagaj lasat pe terminal sau in alte zone sensibile. 

Sistemele de control al accesului in aeroporturi

Pe langa detectarea si monitorizarea miscarilor, intr-un aeroport, personalul si sistemele de securitate trebuie sa controleze, conduca si verifice un volum mare de trafic 24 ore/zi, incluzand aici pasageri, personal, contractori, echipa de menetenanta, furnizori si alti vizitatori. Pentru controlul autovehiculelor se pot folosi masuri fizice, cum sunt portile, barierele si bornele, in timp ce procesul de validare verifica transporturile si identitatea indivizilor. In functie de specificul aeroportului (locatie, factori de risc asociati etc), aceste verificari pot varia in dimensiune si scala, de la folosirea unor premise temporare concomitant cu folosirea unor carduri de acces cu banda magnetica, cod de bare sau cip RFID pentru citirea mai usoara a detaliilor de pe card si pentru activarea portilor, turnichetilor sau barierelor.  

Instruirea personalului de securitate

Intreaga arhitectura a sistemelor de securitate implica tipuri diferite de echipamente de protectie, intagrari specifice si proceduri adecvate care nu pot functiona fara resursa umana dedicata si special instruita.

Cooperarea dintre sisitemele de securitate fizica si electronica si personalul de securitate reprezinta un element fundamental in arhitectura integrata de securitate pentru a asigura o protectie efectiva a operatiilor aeroportuare de mare anvergura.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019