Scanarea mărimii inimii: O nouă metodă de autentificare biometrică
Oamenii de știință au dezvoltat un nou sistem de securitate pentru computer care te lasă să te loghezi cu o scanare a inimii, folosind dimensiunile sale ca mod de identificare unică.
O echipă de cercetători ai Universității Buffalo din New York, SUA, a dezvoltat o nouă abordare de securitate a computerelor care folosește scanarea inimii, scrie cardiovascularbusiness.com.
Wenyao Xu este liderul acestui studiu în cadrul căruia s-a căutat crearea unui sistem de securitate pentru computere care să folosească dimensiunea inimii ca parolă. Echipa lui Xu a creat un dispozitiv, pe care vrea să îl instaleze în miniatură în colțurile tastaturilor pentru computere, deoarece „logarea și delogarea sunt incomode”, a precizat el într-un comunicat de presă.
Sistemul constă într-un radar ce folosește efectul Doppler pentru a măsura inima utilizatorului. Procesul durează în jur de opt secunde pentru a completa o scanare inițială. Sistemul înregistrează dimensiunile inimii și modelele de mișcare, și va continua să o recunoască după o scanare.
Tehnologia este pasivă, nu necesită contact și monitorizează constant utilizatorul, a spus Xu. Dacă o altă persoană decât utilizatorul computerului va încerca să îl folosească, acesta se va opri, eliminând nevoia de delogare când utilizatorul nu se află la birou.
În cele din urmă ar putea fi folosit pentru smartphone-uri și la scanarea de pe aeroporturi, au spus cercetătorii, citați de gadgetsnow.com.
Puterea semnalului radar este mult mai mică decât cea a rețelei Wi-Fi, și prin urmare nu reprezintă o amenințare pentru sănătate, a spus Xu. „Cititorul emite o undă de aproximativ 5 mili watt, mai puțin decât un procent din radiația care vine de la telefoanele mobile.”
Crearea sistemului a durat trei ani și folosește geometria inimii, forma, mărimea și modul în care se mișcă pentru a o identifica. „Nu au fost descoperiți oameni cu două inimi identice,” spune Xu. Inimile oamenilor nu își schimbă forma decât dacă suferă de o boală serioasă de inimă.
Sistemele biometrice ce folosesc inima ca mijloc de identificare au fost folosite de aproape zece ani, în principal măsurând semnalele electrocardiogramei.
Un radar ce folosește efectul Doppler este utilizat de obicei pentru determinarea vitezei și Selecţia Ţintelor Mobile (MTI – Moving Target Indication).
Efectul Doppler reprezintă modificarea frecvenţei unei unde emise de o sursă de oscilaţii în cazul deplasării acesteia faţă de receptor. Acest efect, descoperit de fizicianul austriac Christian Doppler (1803-1853), este specific tuturor tipurilor de unde (electromagnetice, sonore etc.).