HomeStiriBusiness & TehnologieRoboții de securitate – critici si sustinatori
valoarea-reala-a-robotilor-de-securitate

Roboții de securitate – critici si sustinatori

valoarea-reala-a-robotilor-de-securitateS-a vorbit foarte mult în ultima vreme despre roboți și inteligența artificială, iar valoarea roboților în industria de securitate este foarte importantă. Riscurile sunt pe masura!

Apariția roboticii, automatizării și inteligenței artificiale nu reprezinta nouătati, dar discuția fără sfârșit despre cum pot fi folosite acestea continuă să alimenteze critici și susținători. Aeroportul Internațional Seattle-Tacoma a anunțat la începutul lui iulie că lansează un program pilot care folosește roboți la terminalele de transport foarte ocupate pentru a oferi informații care să ajute călătorii să treacă de controalele de securitate mai ușor. De exemplu le spune pasagerilor să își dea jos eșarfele, jachetele și curelele înainte de a trece prin procesul de scanare. Alți roboți folosiți în aeroporturi oferă pasagerilor informații despre modul de a ajunge la porți, îi escortează până la destinație sau curăță podelele, scrie sourcesecurity.com.

Există exemple de roboți folosiți și în alte domenii. În cazul securității, același tip de tehnologie este folosită pentru protejarea bunurilor la un nou nivel și pentru oferirea de operații de business mai eficiente. Cu toate acestea, folosirea roboților în mall-uri nu este o limită.

Folosirea unui robot de securitate într-un mall poate fi umbrită de faptul că acesta pare că este folosit pentru a distra populația. În schimb robotul de securitate ar putea fi folosit pentru locuri ca infrastructură importantă, campusuri educaționale și ale companiilor, unde spații uriașe și scumpe necesită protecție continuă. În aceste locuri, securitatea poate fi dificil de obținut și lipsa resurselor face dificilă logistica implementării.

Ajungerea la un nivel care se află dincolo de funcționalitatea de bază a roboticii pentru sarcini umane este argumentul că folosirea roboților oferă o valoare seminificativă pentru afacerile în care riscul este inerent. Există locuri de muncă periculoase care necesită prezența oamenilor, dar multe roluri legate de securitate pot vedea cum riscuri semnificative pentru muncitori pot fi reduse prin implementarea unor paznici roboți în locul lor, în cazul unor situații periculoase. Un exemplu este patrularea în cadrul unei centrale nucleare în jurul locului în care sunt depozitate deșeurile toxice – în sensul că aceasta activitate poate afecta sănătatea angajatului.

Roboții de securitate s-ar putea să nu fie o opțiune ideală pentru toate mediile, dar devin populari pentru locațiile care trebuie să ia în considerare siguranța angajatului, precum și costul aferent angajării oamenilor.

Roboții de securitate nu sunt creați pentru a înlocui oamenii. În SUA sunt mai mult de un milion de agenți de securitate angajați, iar roboții care pot patrula și modul de răspuns al acestora permit organizațiilor să sporească agenții de securitate umani prin creșterea abilității de  detectare a intruziunilor și riscurilor. În plus roboții  defecți pot fi înlocuiți cu ușurință, pe când expunerea oamenilor la risc și pericol trebuie redusă cu orice preț, scrie securityinfowatch.com.

În plus, roboții de securitate pot ajuta în locurile în care agenții de securitate s-ar putea să nu vrea să lucreze, locații izolate, părăsite sau periculoase. Roboții pot fi folositori și în tura de noapte în care patrularea în jurul perimetrului trebuie realizată de câteva ori pe oră.

Folosirea roboților de securitate îndepărtează munca monotonă și uneori riscantă și lasă atribuții mai strategice pentru polițiști sau companiile private care oferă pază umană.

 

 

 

Share With: