Rezolutia de divizare a Google, aprobata de Parlamentul European
Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie care prevede posibila divizare a companiilor de tipul Google.
Legislativul UE a votat cu 458 voturi pentru, 173 împotrivă şi 23 de abţineri controversata iniţiativă, care nu are caracter obligatoriu.
Parlamentarii au respins un amendament propus în ultimul moment, care ar fi eliminat o clauză esenţială referitoare la posibila separare a motoarelor de căutare pe Internet de alte servicii oferite de companii, scrie Mediafax.
“Adoptare clară de către Parlamentul European a moţiunii privind piaţa digitală unică, inclusiv separarea motoarelor de căutare, dacă este nevoie”, a scris pe Twitter Ramon Tremosa I Balcells, parlamentar spaniol care a susţinut propunerea.
Iniţiativa nu este obligatorie pentru Comisia Europeană, care efectuează o investigaţie de cinci ani referitoare la practicile Google în Europa, în domeniul serviciilor de căutare pe Internet.
Susţinătorii rezoluţiei speră că adoptarea acesteia presează Executivul UE să ia măsuri ferme împotriva Google.
Comisia Europeană a deschis o anchetă în 2010 împotriva Google, pentru folosirea abuzivă a poziţiei dominante deţinute pe piaţă.
Grupul american este acuzat că favorizează pe paginile motorului de căutare serviciile specializate proprii, în detrimentul motoarelor de căutare concurente, spre exemplu comparatorul de preţuri Kelkoo sau site-urile specializate în călătorii, cum este Expedia.
Comisia a returnat deja de trei ori propunerile Google pentru remedierea neregulilor.
Noul comisar pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a explicat la începutul lunii noiembrie că are nevoie de timp pentru a decide următoarele etape, în acest caz.