HomeStiriBusiness & TehnologieRecunoașterea facială poate transforma viața într-o supraveghere continuă
recunoasterea-faciala-poate-transforma-viata-intr-o-supraveghere-continua

Recunoașterea facială poate transforma viața într-o supraveghere continuă

recunoasterea-faciala-poate-transforma-viata-intr-o-supraveghere-continuaCamerele video portabile pentru poliție sunt văzute ca un mod de a îmbunătății transparența față de public a forțelor de ordine, dar prezintă și un risc pentru confidențialitatea cetățenilor.

Anul trecut, un startup din Rusia a anunțat că poate scana fețele oamenilor care trec prin fața camerelor CCTV din Moscova și pot identifica persoane dispărute și infractori. Algoritmul FindFace de la NTechLab poate determina nu doar cine este o persoană, ci și unde au fost, unde merg și dacă au avut emis un mandat de arestare, restricție de ieșire din țară sau amenzi neplătite în cazul incidentelor rutiere, scrie theintercept.com.

Ani de zile, dezvoltarea recunoașterii faciale în timp real a fost împiedicată de rezoluția slabă a imaginilor video, unghiurile corpurilor în mișcare și o putere de procesare limitată. Pe măsură ce aceste bariere sunt înlăturate devansează dezvoltarea politicilor care să restrângă recunoașterea facială. Cei care militează pentru drepurile civile se tem că creștrea recunoașterii faciale în timp real împreună cu creșterea numărului de camere purtate de polițiști creează condiții pentru o supraveghere în masă.

Unele grupuri pentru libertăți civile cer departamentelor de poliție și deputaților să implementeze politici clare în ceea ce privește reținerea imaginilor video, biometrie și confidențialitate.

Camerele portabile pentru poliție sunt văzute ca un mod de a îmbunătății transparența față de public a forțelor de ordine. Dar când este combinată cu folosirea de unelte de recunoaștere facială, perspectiva unei supravegheri continue vine cu mar riscuri pentru confidențialitate, scrie qz.com.

Alvaro Bedoya, director executiv al Georgetown Law Center on Privacy & Technology a avertizat că folosirea recunoașterii faciale cu camerele purtate de polițiști amenință libertățile civile.

Producătorii de tehnologie au deja unelte, și continuă să dezvolte mai multe, care permit recunoașterea oamenilor în timp real. Din 38 de producători care fabrică 66 de produse diferite, cel puțin nouă au deja capacități de recunoaștere facială sau au făcut modificări pentru a fi inclusă, confom unui raport referitor la camerele de purtat, al Universității Johns Hopkins din SUA.

Polițiști cu camere video și tehnologia de recunoaștere facială pot scana oameni în timp ce merg și afla cine sunt, unde au fost și dacă sunt căutați pentru crimă sau amendă pentru o infracțiune rutieră, totul cu ajutorul algoritmilor. Experții care se ocupă de legi spun că astfel totți cetățenii, chiar și cei care evită legea, sunt supuși unei continue supravegheri și suspiciuni.

NTechLab are proiecte pilor în 20 de țări, incluzând China, SUA și Turcia. Compania spune că folosește machine learning pentru a construi software care face lumea un loc mai sigur.

 

 

 

Share With: