[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Business & Tehnologie

Provocari in lucrarile de safety & security realizate in cadrul cladirilor istorice si de patrimoniu

Protectia persoanelor, bunurilor si valorilor se aplica tuturor tipurilor de business si de cladiri. Prin urmare, nu sunt ocolite nici cladirile istorice sau de patrimoniu insa din perspectiva strict functionala exista o serie de cerinte specifice care impacteaza modul in care se realizeaza aceste lucrari.

Cele mai intalnite probleme in astfel de situatii sunt enumerate mai jos impreuna cu un studiu de caz pus la dispozitie de Honeywell Life Safety Romania pentru lucrarile realizate la o astfel de cladire.

OBTINEREA AUTORIZATIILOR NECESARE

De prea multe ori se intampla sa se execute lucrari fara ca Beneficiarul final sa obtina autorizatiile necesare ceea ce creeaza o expunere suplimentara pentru toate partile implicate. Cladirile istorice si de patrimoniu au un regim special iar prestatorii de servicii ar trebui sa se asigure ca nu incalca nici o prevedere legala si nu au o expunere penala sau administrativa daca realizeaza lucrarile prevazute de contract.

PERFORMANTA SOLUTIEI

De cele mai multe ori clientii sunt puternic impactati de criteriul financiar ceea ce duce la generarea unor solutii care nu acopera in intregime nevoile. Astfel, daca potrivit normativelor in vigoare este in regula sa avem o anumita distribuire a detectorilor de fum spre exemplu, s-ar putea ca in cazul unei cladiri istorice sau de patrimoniu acest lucru sa nu fie suficient.

Cu siguranta ca sistemul va detecta focul, va alerta dispozitivul de interventie si va conduce la salvarea de vieti omenesti. In plus fata de aceste lucruri, in cazul cladirilor istorice si de patrimoniu ne intereseaza si prezervarea valorilor. Un foarte bun si recent exemplu in acest sens este incendiul de la catedrala Notre Dame din Paris unde nivelul pagubelor ar fi putu fi mai mic.

Exista numeroase elemente care influenteaza pozitivi sau negativ performanta solutiei cum ar fi imposibilitatea de a folosi anumite tehnologii, substante, solutii etc si din acest motiv trebuie sa acordam o atentie sporita proiectarii solutiei atat din punct de vedere tehnic cat si functional.

ESTETICA LUCRARILOR

Nu in ultimul rand, exista argumentul estetic ce functioneaza in toate cazurile de cladiri istorice sau de patrimoniu. Una dintre valorile cele mai importante tine de frumos, de valoarea istorica, arhitecturala si de proiectarea autenticitatii obiectivului catre public. Nu este de dorit ca o cladire din secolul XIX sa fie plina de fire, camere, senzori si alte componente electronice.

Securitatea si siguranta cladirii si persoanelor trebuie sa se implementeze cu multa discretie ceea ce poate conduce la lucrari suplimentare si chiar contractori externi. In astfel de situatii nu este indicat sa se foloseasca canal cablu pentru traseele interioare de cabluri si ar trebui considerate variante alternative care impacteaza cat mai putin valoarea asociata acestor cladiri. De multe ori suntem pusi in situatia de a analiza si a negocia diferite aspecte ale executiei pentru a acomoda toate cerintele, inclusiv cele de estetica.

Pentru detalii suplimentare

Honeywell Life Safety Romania

www.hls-romania.com

hls-romania@honeywell.com

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019