404 Not Found


nginx
Protejarea datelor de pe dispozitivele mobile - Security Portal
HomeStiriBusiness & TehnologieProtejarea datelor de pe dispozitivele mobile
Protejarea datelor de pe dispozitivele mobile

Protejarea datelor de pe dispozitivele mobile

Protejarea datelor de pe dispozitivele mobileTerminalele mobile care se conectează frecvent la hotspot-uri wireless nesecurizate pot deveni victimele criptării de către temuţii viruşi ransomware.

 

Specialiştii în securitate ai Bitdefender au elaborat o listă de recomandări pentru protecţia dispozitivelor mobile şi a datelor stocate pe ele în vacanţă, scrie libertatea.ro. Iată câteva sfaturi de securitate de care utilizatorii trebuie să ţină cont înainte să plece în vacanţă:

1. Păstraţi o copie a datelor. Viruşii ransomware fac din ce în ce mai multe victime, prin blocarea dispozitivelor mobile şi a conţinutului acestora şi solicitarea unei răscumpărări pentru deblocarea terminalelor. Ransomware se instalează mai ales prin drive-by download, deci fără ca utilizatorul să descarce cu intenţie vreun fişier, aşadar evitaţi pe cât posibil navigarea pe pagini cu conţinut maliţios. Nu daţi click pe linkuri care pot părea suspecte şi instalaţi o soluţie antivirus ca să vă alerteze despre eventualele site-uri nesigure.

2. Fiţi atenţi la aplicaţiile pentru mobil. Dacă folosiţi aplicaţii pentru a facilita găsirea hotelurilor, restaurantelor, muzeelor sau pentru a lua un taxi într-o zonă mai puţin cunoscută, instalaţi aplicaţii numai din surse de încredere. Altfel, aplicaţiile piratate pot să vă transmită contactele din agenda telefonului, pot să vă identifice poziţia folosind serviciile de localizare sau să colecteze fotografii şi alte date cu conţinut sensibil.

3. Conectaţi-vă numai la hotspoturi Wi-Fi sigure. Locurile care oferă servicii de internet wireless în mod gratuit sunt cel mai adesea cadrul ideal pentru distribuirea de viruşi, dat fiind că nu sunt protejate prin intermediul unei parole şi oricine le poate accesa. Într-un spaţiu public, persoana de alături poate să intercepteze uşor traficul de pe dispozitivul folosit de dv. şi poate colecta informaţiile personale, precum conturile şi parolele folosite la plăţi online.

4. Folosiţi un browser sigur când efectuaţi tranzacţii în locuri publice. Dacă trebuie să transferaţi bani prin Wi-Fi, alegeţi o variantă sigură. Antivirusurile protejează reţeaua de accesul neautorizat şi se asigură că datele ajung în deplină siguranţă la destinaţia dorită. Este recomandat să opriţi setări precum Bluetooth sau conexiunea Wi-Fi atunci când nu le folosiţi.

5. Protejaţi terminalul mobil cu parolă. Restricţionarea accesului la conţinutul telefonului sau al tabletei de către alte persoane – fotografii private, agenda de contacte sau mesaje text – reprezintă o măsură de siguranţă simplă. Blocaţi ecranul gadgetului cu un cod PIN sau o parolă. Folosiţi soluţii de securitate antifurt cu capacitate de urmărire şi securizaţi informaţiile esenţiale prin criptare.

6. Nu accesaţi link-uri şi nu deschideţi fişierele ataşate provenite de la adrese de email necunoscute. E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate şi fişiere ataşate care să conţină malware, la fel ca în cazul laptop-urilor sau desktop-urilor.

7. Fiţi discreţi în legătură cu dezvăluirea locului în care vă aflaţi. Partajarea fotografiilor pe reţelele de socializare e o practică frecventă pe durata vacanţelor, însă postarea acestora având setările GPS activate va dezvălui şi poziţionarea dv. geografică. Dezactivaţi tehnologia GPS înainte de a face poze cu smartphone-ul.

Share With: