Problemele de securitate care pot apărea în cazul unei aplicații de imitare a vocii
Folosind inteligența artificială, o companie canadiană a creat un serviciu de imitarea a vocii care poate prezenta riscuri de securitate dacă este folosită cu rea intenție.
O nouă companie din Canada permite crearea unui discurs al unei persoane folosind o înregistrare de un minut în care acea persoană vorbește, scrie dailymail.co.uk.
Numit Lyrebird, serviciul folosește inteligența artificială pentru a imita vocea umană cu ajutorul unui algoritm și poate citi orice text folosind emoții și intonație. Numele companiei și al aplicației vine de la numele în limba engleză al păsării liră care poate imita simultan 20 de specii diferite de animale sau păsări.
Deși tehnologia aceasta ne poate amuza are și implicații serioase pentru identitatea persoanelor.
Inteligența artificială comprimează caracteristicile individuale ale vocii într-un singur cod. Dezvoltatorii tehnologiei spun că serviciul poate genera o mie de propoziții în mai puțin de jumătate de secundă și de asemenea, pot face ca vocea să pară furioasă, miloasă sau stresată.
Pe site-ul companiei au fost postate demonstrații de imitării ale vocii, unele dintre ele fiind ale lui Donald Trump, Barack Obama și Hillary Clinton, demonstrând cât de precisă este tehnologia. Creatorii spun că tehnologia va avea multe aplicații, incluzând asistarea personală, citirea audio a cărților folosind voci faimoase și sintetizatoare de voci pentru persoanele care nu pot să vorbească. Echipa mai crede că ar putea fi folosită și pentru filmele de animație și studiourile care crează jocuri video.
Compania spune că tehnologia se află încă în testare și nu menționează când va fi disponibilă și cât va costa.
Rezultatul final nu este unul perfect. Monstrele de voce sună ca și cum ar fi procesate și deseori frazele par neobișnuite. Dar acum doi ani, cercetători ai Universității Alabama Birmingham, SUA, au demonstrat că atacurile care imită voci pot păcăli sistemele automatizate în proporție de 80 – 90% și oamenii în proporție de 50%. Vocile procesate de Lyrebird sună destul de convingător și ar putea fi și mai convingătoare cu ajutorul unei procesări mai atente și prin adăugarea unor sunete de fundal, scrie theregister.co.uk.
Pe site-ul companiei, lyrebird.ai, se subliniază unele dintre problemele etice cea apar datorită tehnologiei create de aplicație. Compania spune că vrea ca oamenii să înțeleagă că înregistrăriile vocale nu sunt neapărat de încredere.
„Înregistrările vocale sunt în prezent considerate ca dovezi solide în societățile noastre și în particular în jurisdricțiile multor țări. Tehnologia noastră pune sub semnul întrebării validitatea acestor dovezi, deoarece permite manipularea cu ușurință a înregistrărilor audio,” spune compania.
Lyrebird nu este singura companie care încearcă să imite vocile. În noiembrie 2016, Adobe a prezentat un software descris ca Photoshop pentru înregistrări audio, numit Project VoCo. VoCo este încă în dezvoltare, fiind un software de editare a sunetuului care oferă un mod de a modifica fișierele sunet prin rescrierea discursului asociat cu un fișier audio, după ce îi este oferit o monstră de 20 de minute. În timpul demonstrației, dezvoltatorul proiectului Adobe, Zeyu Jin, a precizat că se caută un dispozitiv de siguranță care să protejeze împotriva falsificării folosind o inscripționarea digitală.