404 Not Found


nginx
Politia Romana, seminar international in domeniul poligraf si comportamental - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Politia Romana, seminar international in domeniul poligraf si comportamental

A doua ediţie a „Seminarului profesional internaţional în domeniul tehnicii poligraf”, organizat de Poliţia Română.

 

Evenimentul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în Bucureşti, s-a bucurat de prezenţa ofiţerilor psihologi specializaţi în domeniul poligraf şi comportamental, experţi şi specialişti poligraf din Poliţia Română, din M.A.p.N. şi S.R.I., precum şi invitaţi din Cehia, Polonia, Ungaria şi S.U.A.

Pe parcursul evenimentului au fost prezentate studii de caz şi bune practici în domeniul poligrafului, ultimele tehnici, seminarul fiind un veritabil curs de specialitate.

Poliţia Română, prin Institutul Naţional de Criminalistică, a organizat, în perioada 18-19 septembrie 2014, cea de-a doua ediţie a Seminarului profesional internaţional în domeniul tehnicii poligraf. Evenimentul a avut ca obiectiv dezvoltarea unei platforme profesionale de pregătire continuă de specialitate, în domeniul tehnicii poligraf.

Organizarea acestei activităţi vine în sprijinul perfecţionării profesionale a experţilor şi specialiştilor poligraf din Poliţia Română, reprezentând totodată şi o modalitate de documentare în legătură cu ultimele noutăţi în domeniu.

Seminarul a reprezentant un veritabil curs de specialitate, pe parcursul căruia au fost prezentate date tehnice despre ultimele echipamente, accesorii și software-uri din domeniu, cu explicaţii documentate și exemple practice.

Activitatea s-a bucurat de prezenţa a 28 de ofiţeri psihologi din cadrul Laboratoarelor Poligraf şi Serviciului de Analiză Comportamentală ale Poliţiei Române, precum și a reprezentanţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale și Serviciului Român de Informaţii.

Seminarul a fost deschis de domnul chestor șef de poliţie Dumitru Pârvu, adjunct al Inspectorului General, care a transmis salutul şefului Poliţiei Române şi a subliniat importanţa psihologilor în activitatea Poliţie Române, în special a celor care utilizează tehnica poligraf „lie detector” („detectorul de minciuni”).

Domnul col. (r) prof. Vasile Lăpăduşi, secretar general al Asociaţiei Criminaliştilor din România, a prezentat istoria domeniului poligraf în România, amintind de marile personalităţi în domeniu. A oferit invitaţilor străini, din partea Asociaţiei pe care o reprezintă, Revista de Criminalistică, Dicţionarul de Criminalistică bilingv și o diplomă de onoare.

Directorul Institutului Naţional de Criminalistică, domnul chestor de poliţie Gabriel Ţîru, a mulţumit conducerii Poliţiei Române pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment și de asemenea, tuturor coorganizatorilor, având în vedere eforturile depuse de aceștia pentru ca activităţile să se desfășoare la cel mai înalt nivel.

Evenimentul s-a bucurat de participarea a două personalităţi din Statele Unite ale Americii, cu o remarcabilă reputaţie internaţională în domeniu, respectiv domnul Raymond Nelson, președinte al American Polygraph Association și doamna Yazmin Bronkema, reprezentant al firmei Lafayette. Aceștia au prezentat în detaliu ultimele produse și beneficiile acestora, evidenţiind faptul că, odată cu trecerea timpului, tehnica poligraf a evoluat foarte mult și astăzi vine în ajutorul experţilor și specialiștilor, ușurându-le substanţial munca și contribuind la acurateţea testelor.

De asemenea, pe lângă componenta tehnică, a avut loc un schimb de experienţă eficient, interesul european pentru utilizarea tehnicii poligraf în cadrul activităţilor conexe procesului judiciar fiind concretizat prin prezentările susţinute de 7 de experţi şi specialiști, reprezentanţi ai Institutelor de Criminalistică sau ai centrelor universitare ale unor ţări europene.

Astfel, domnul Donald Grubin, profesor la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie a prezentat o temă de real interes, respectiv „Testarea poligraf în Marea Britanie în cazul infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală”, având în vedere gravitatea acestor cazuri, uneori prin subiectul pasiv (de exemplu, minoritatea victimei) sau prin traumele care pot afecta victima pe tot parcursul vieţii.

Domnul Laimutis Kraujalis, din cadrul Centrului de Investigare Criminalistică al Poliţiei din Lituania și doamna dr. Dana Štěpánková, respectiv doamna dr. Zuzana Dohnalová, din cadrul Institutului de Criminalistică din Praga, Cehia, au prezentat legislaţia, tehnica din dotare și statul testelor poligraf din ţările de origine, efectuându-se astfel un schimb de experienţă eficient între participanţii străini și experţii români.

Domnul comisar Dominika Słapczyńska, care își desfășoară activitatea în Laboratorul Central de Criminalistică din cadrul Poliţiei Poloneze, a prezentat tehnicile actuale de examinare poligraf, respectiv „UTAH DLT” și „CIT – versiunea verbală și vizuală” și a evidenţiat rezultatele unui studiu personal, ce a avut ca obiect aceste tehnici, desfășurat sub forma unui experiment la care au participat 41 de persoane voluntare.La seminar au participat și invitaţi din Ungaria.

Primul Seminar de acest gen s-a desfăşurat în România, în anul 2010 şi s-a bucurat de succes la nivel European.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019