Acordul stabileşte condiţiile juridice şi acoperă aspecte cum ar fi perioadele de stocare a datelor, utilizarea lor, garanţiile de protecţie a datelor şi căile de atac administrative şi judiciare. Acordul va înlocui actuala înţelegere provizorie în vigoare din 2007. Acordul UE-SUA privind folosirea şi transferul datelor pasagerilor (PNR) a fost adoptat cu 409 voturi ‘pentru’, 226 ‘împotrivă’ şi 33 de abţineri. O minoritate semnificativă de deputaţi a votat împotriva acordului din cauza preocupărilor privind garanţiile de protecţie a datelor. Deputaţii au respins o propunere de a se adresa Curţii Europene de Justiţie, transmite Agerpres.
Conform noului acord, autorităţile americane vor păstra datele PNR într-o bază de date activă până la 5 ani. După primele 6 luni, toate informaţiile care ar putea fi folosite pentru identificarea unui pasager vor fi “depersonalizate”, ceea ce înseamnă că informaţii precum numele pasagerului sau datele de contact vor fi codificate.
După primii 5 ani, datele vor fi mutate într-o “bază de date pasivă” unde se vor păstra până la 10 ani, cu cerinţe mai stricte de acces pentru oficialii americani. Ulterior, potrivit acordului, datele vor fi pe deplin “anonime”, prin eliminarea tuturor informaţiilor care ar putea servi la identificarea pasagerilor. Datele referitoare la orice caz specific vor fi păstrate într-o bază activă de date PNR până când ancheta este arhivată.
Datele PNR vor fi folosite în principal pentru a preveni, detecta, investiga şi combate terorismul şi infracţiunile grave transnaţionale. Infracţiunile transnaţionale sunt definite ca infracţiuni pedepsite cu închisoare de la 3 ani sau mai mult, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite. Datele PNR vor servi, de asemenea, “la identificarea persoanelor care devin obiectul unor investigaţii sau examinări mai amănunţite”.
Datele PNR sunt colectate de către transportatorii aerieni în timpul procesului de rezervare şi includ nume, adrese, detalii privind cardurile de credit şi numărul locului pasagerilor aerieni. În conformitate cu legislaţia SUA, companiile aeriene sunt obligate să pună aceste date la dispoziţia Departamentul de Securitate Internă înainte de plecarea pasagerilor. Acest lucru este valabil pentru zboruri către sau din Statele Unite.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…