[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Percheziţii la suspecţi de fraude pe internet

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat un grup infracţional organizat specializat în fraude informatice pe internet. Prejudiciul cauzat este de aproximativ un milion de lire sterline.

La data de 28 iunie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R., împreună cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Constanţa, S.C.C.O. Vâlcea, S.C.C.O. Sibiu şi B.C.C.O. Cluj, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 33 de percheziţii domiciliare, la membrii unei grupări infracţionale cu preocupări pe linia fraudelor informatice.

Percheziţiile au fost efectuate pe raza judeţelor Vâlcea, Sibiu, Cluj, Constanţa şi municipiul Bucureşti.

Suportul tehnic operativ a fost asigurat de către poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., poliţiştii beneficiind şi de sprijinul luptătorilor din cadrul Jandarmeriei Române.

Gruparea infracţională era specializată în săvârşirea fraudelor pe internet, membrii acesteia fiind organizaţi pe diverse paliere de activităţi. Acestea constau în vânzarea fictivă prin intermediul internetului de bunuri şi servicii către cetăţeni străini, urmată de solicitarea şi încasarea plăţii contravalorii acestora, fără ca ulterior cumpărătorii de bună credinţă să beneficieze de obiectul sau prestaţia dorită.

Bunurile şi serviciile care făceau obiectul vânzărilor, frauduloase erau, de regulă, autoturisme, produse electronice, precum şi închirierea de imobile, preţurile la care erau postate anunţurile, fiind foarte atractive.

Suspecţii obţineau profitul din sumele expediate de cetăţenii străini fraudaţi prin intermediul internetului, respectiv contravaloarea bunurilor sau serviciilor pe care aceştia le comandau de la membrii grupării, după ce au fost postate pe diverse site-uri de comerţ electronic.

Pentru a putea ascunde faptul că activităţile infracţionale se desfăşurau din Romania, membrii grupării, care comunicau on-line cu victimele, se recomandau ca fiind cetăţeni britanici şi solicitau efectuarea plăţilor în Marea Britanie, pe diferite nume fictive, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani.

Astfel, în urma cercetărilor s-a stabilit că o mare parte a activităţii infracţionale s-a desfăşurat în Marea Britanie, în acest sens colaborându-se cu autorităţile britanice.

Astfel, complicii din Marea Britanie, prin folosirea de acte de identitate falsificate efectuau ridicările de numerar de la serviciile de transfer rapid de bani sau din conturile bancare deschise în acest scop la diverse bănci.

Ulterior, sumele erau transmise liderilor grupării din Romania, tot prin intermediul acestor sisteme de plată, prin folosirea unor identităţi fictive, precum şi prin transfer de bani direct în numerar prin intermediari.

În vederea protejării cât mai bune a activităţii infracţionale şi pentru a evita identificarea, suspecţii foloseau cartele telefonice preplătite, achiziţionate din Marea Britanie sau România, pe care le schimbau frecvent. Comunicaţiile cu complicii se derulau de regulă prin intermediul mesajelor de tip SMS şi priveau aspecte referitoare la transferuri de bani din străinătate, datele victimelor, datele transferurilor de bani şi sumele aferente.

Pe parcursul cercetărilor au fost identificate aproximativ 500 victime cetăţeni străini,iar prejudiciul este de aproximativ 1 milion de lire sterline.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost identificate 27 persoane care au fost conduse la audieri. Au mai fost identificate şi ridicate echipamentele tehnice şi de comunicaţii folosite la comiterea infracţiunilor, sume importante de bani, autoturisme şi alte documente de transfer bancar.

Faţă de cei 38 de suspecţi, membri ai grupării infracţionale, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, prin restricţionarea accesului la aceste date ori prin împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019