“Siguranţa în şcoli este o problemă pe care trebuie să o mai îmbunătăţim. În multe unităţi sunt sisteme de supraveghere video la în curţile şcolilor sau pe holuri. Ar fi de dorit ca astfel de sisteme să fie instalate şi în sălile de clasă, bineînţeles, cu acordul scris al părinţilor, mai ales acum, când ne confruntăm cu fenomenul «bullying», iar pentru un profesor este foarte greu să fie atent la ce face fiecare dintre cei 20 – 30 de elevi din fiecare clasă”, a declarat Ariana Bucur, citată de Bună Ziua Brașov.
În contextul afirmațiilor inspectoarei din Brașov, Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al Elevilor, a lansat un sondaj online, în care îi întreabă pe elevi și pe profesori ce cred despre supravegherea video/audio-video a claselor, scrie g4media.ro.
Publicația relatează că declarația a fost făcută vineri, la un eveniment în care social-democrații din Brașov au prezentat “realizările actualului Guvern în domeniul educației”. Amintim că guvernul PSD cu Liviu Pop ministru al Educației este cel care a eliminat în 2012 orice limită a numărului de copii pe clasă. Cea care i-a succedat lui Liviu Pop la minister în 2012 a fost Ecaterina Andronescu, care nu a modificat nici atunci excepția introdusă de Pop.
Într-un articol din ianuarie 2018 se precizează că „Indiferent de pretextul invocat de către instituțiile de învățământ autohton care recurg la astfel de metode, acestea par a fi ilegale. O hotărâre a Curții Europeane a Drepturilor Omului (CEDO), emisă în data de 28 noiembrie 2017, stabilește că supraveghere video a sălilor de curs încalcă dreptul la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal”, scrie laclasă.ro.
Într-adevăr, un document expune pe larg acest caz judecat de CEDO. Doi profesori ai universității din Muntenegru, Facultatea de Matematică, au depus o plângere deoarece camere de supraveghere au fost montate în sălile de curs și nu se putea controla ce informații erau colectate. Curtea a decis că a avut loc o violare a Articolului 8 din Convenție deoarece camerele nu au fost montate conform legii. Însă nu a fost aplicată o penalizare deoarece sălile de curs erau spații publice, se arată în document.
Ar putea camerele de supraveghere din clase să asigure siguranța și intimitatea elevilor? Nicio soluție de securitate nu se potrivește peste tot. Implementarea adecvată a camerelor de supraveghere în clase ar putea ajuta la monitorizarea situațiilor, respectând în același timp dreptul la intimitate al profesorilor și elevilor. Pentru a preveni violențele, doar simpla supraveghere și sancționare a incidentelor nu este suficientă.
În plus, curțile, holurile, scările, dar și sălile de clasă ale creșelor ori grădinițelor, indiferent că vorbim despre unități educaționale de stat ori private, ar urma să fie dotate cu camere video supraveghere, potrivit unui proiect legislativ ce a fost pus de curând în dezbaterea deputaților, conform a1.ro.
Această măsură vine după ce, în ultima perioadă, au fost înregistrate numeroase cazuri în care educatoarele ori îngrijitoarele au agresat copiii din unitățile de învățământ în care lucrează.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…