Monitorizarea retelelor sociale, permisa de lege
Serviciile de securitate britanice au confirmat că monitorizează rețelele sociale și serviciile de mesagerie, folosindu-se de cadrul legal al Marii Britanii.
Charles Farr, directorul Biroului de Securitate și Contra-Terorism din Marea Britanie, a declarat că serviciile de securitate pot intercepta comunicațiile realizate pe rețelele sociale precum Facebook și Twitter, dar și pe cele de pe serviciile de mesagerie, deoarece sunt catalogate drept ,,comunicații externe”, scrie The Guardian.
Este pentru prima dată când Guvernul a recunoscut că cetățenii britanici care utilizează canale private pe platformele sociale sunt ținte legale, ale căror comunicații pot fi interceptate fără un mandat. Farr a apărat monitorizarea în masă realizată de servicii și a oferit o interpretare legală a acesteia, după ce serviciile de informații au fost acuzate de mai multe grupuri civile că supraveghează ilegal convorbirile cetățenilor.
Acuzațiile au fost făcute după apariția dezvăluirilor lui Edward Snowden față de programul de monitorizare Tempora, operat de agenția britanică GCHQ și Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA). Tempora a pătruns în rețelele cablurilor cu fibră optică și a permis agențiilor să proceseze cantități masive de convorbiri ale cetățenilor.
,,Este foarte clar că serviciile de securitate sunt fericite să justifice monitorizarea fiecărui cont de Facebook, Twitter, Youtube și Google ale unui utilizator din Marea Britanie. Publicul nu a fost de acord niciodată cu puteri care ne transformă pe toți în suspecți, deseori fără motiv. Serviciile operează într-un cadru legal favorabil doar lor”, a spus Jack Hart, reprezentant Freedom Association.
Un purtător de cuvânt al companiei Google a spus că aceasta dezvăluie guvernelor datele utilizatorilor în limitele legii, după ce aceste cereri sunt atent procesate. ,,Google nu s-a alăturat niciunui program care ar oferi guvernelor o cale de acces către datele private ale utilizatorilor”, a spus acesta.