Machine to machine sau, prescurtat, M2M, este un concept pe cât de abstract și de necunoscut publicului larg, pe atât de interesant. Merită nu atât prin prisma tehnologiei pe care o reprezintă, cât prin multitudinea de aplicații.
Despre tehnologia M2M vorbește Razvan Ionescu, Marketing Director – Segment Business, Telekom Romania.
„Conceptul „smart city” a apărut ca soluție pentru a rezolva supraaglomerearea orașelor, creșterea consumului energetic, congestionarea traficului și al poluării. Proiectele de tip smart city au luat amploare ca urmare a necesității de a oferi locuitorilor un standard mai ridicat de viață și vizează reducerea costurilor asociate cu activitățile operaționale ale administrațiilor locale prin automatizare și digitalizare.
Mai concret, un oraș care poate fi considerat “smart” are implementate soluții pentru iluminat stradal, parcări și clădiri inteligente, proiecte privind managementul traficului, dar și pentru monitorizarea nivelului poluării fonice, a aerului, a apelor sau pentru optimizarea rutelor de colectare a deșeurilor.
Tehnologiile utilizate sunt multiple, cele mai multe dintre acestea fiind gândite în așa fel încât să utilizeze infrastructurile de comunicații deja existențe (GPS, rețele IP, 3G/4G). Pe plan local, Telekom Romania a dezvoltat capabilitățile necesare pentru a livra, în parteneriat cu CISCO, soluții complexe de tip smart city pentru supraveghere video și monitorizarea traficului, pentru creșterea siguranței publice, dar și pentru cele de iluminat inteligent, respectiv parcare inteligență.
Conceptul machine-to-machine, denumit pe scurt M2M, se utilizează pentru a descrie orice tehnologie care permite unor echipamente să transmită informații și să declașeze acțiuni fără intervenția umană. Aplicabilitatea cât mai vastă a acestui model a condus la conceptul de Internet of Things (IoT), o rețea de „lucruri” care comunică între ele cu ajutorul senzorilor, a programelor software și a conectivității. Orașele inteligente vor interconecta toate aceste tehnologii astfel încât printr-o simplă accesare a unei aplicații pe Internet, de exemplu, vom putea decide într-o secundă dacă plecăm spre serviciu cu mașina personală sau cu autobuzul pentru că aplicația ne spune în timp real care sunt condițiile de trafic, respectiv disponibilitatea locurilor de parcare.
O altă aplicație de tip IoT ar putea modifica sincronizarea semafoarelor, crea rute alternative și transmite informații în timp real legate de condițiile din trafic în funcție de aglomerarea orașului, a gradului de poluare și al temperaturii. Acesta este însă numai un model, felul în care pot fi aplicate sunt multiple și țin de nevoile specifice ale unui oraș.
Conform IDC, în România cele mai populare soluții de M2M sunt cele de management al flotei (Fleet Management), monitorizare și supraveghere video, respectiv cele de smart metering. Se așteaptă să crească și vânzările pentru soluții pentru POS/ATM, monitorizarea bunurilor, sau de management a clădirilor (building management systems), respectiv de numărare a persoanelor (People Counting).
Soluțiile M2M nu exclud factorul uman, ci ajută compania să ia cele mai bune decizii și să-și eficientizeze activitatea. Un exemplu în acest sens e soluția de gestionare la distanță a automatelor (Vending Telemetry). Companiile care au adoptat-o au o imagine clară și completă asupra propriei afaceri, iar informațiile primite în timp real de la platforma de monitorizare și control îi ajută în luarea celor mai bune decizii pentru creșterea afacerii.
Securitatea cibernetică este un domeniu care va căpăta o importanță critică în contextul revoluției Internet of Things. O multitudine de obiecte care pot comunica și interacționa în moduri necunoscute sau neplanificate pot fi coșmarul oricărui responsabil cu securitatea informației dintr-o companie.
În același timp, pentru administrația unui oraș, astfel de soluții facilitează siguranța publică prin raportarea directă a incidentelor identificate către Poliție, Pompieri și Salvare: accidente rutiere, violențe stradale, urgențe medicale etc. Telekom Romania poate implementa în acest moment astfel de sisteme, care pot alerta sau informa serviciile de intervenție sau poliția locală, în funcție de necesități.
Sistemul bancar se află în plină revoluție digitală. Băncile din toată lumea migrează către un model de afaceri mulți-canal, iar câteva dintre aceste canale se bazează pe tehnologia M2M și IoT în particular. Spre exemplu, comunicația POS-urilor mobile și plata cu cardul, de exemplu, pentru livrarea de colete, inclusiv de pizza, sau a călătoriilor cu un taxi, toate necesită M2M pentru a funcționa corect.” a declarat Razvan Ionescu într–un interviu pentru profit.ro.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…