Kaspersky Lab: Cum va arata planeta in 2045
Kasperky Lab a publicat un set de previziuni pentru anul 2045 în care se analizează modul în care tehnologia informației va influența viețile utilizatorilor.
În urmă cu 30 de ani, computerul personal făcea primii paşi spre a deveni dispozitivul folosit în mod regulat de către utilizatori în prezent, transformând societatea şi modul în care ne trăim acum vieţile. Experţii Kaspersky Lab au decis să marcheze această aniversare printr-un set de previziuni pentru anul 2045, analizând modul în care tehnologia informaţiei ar putea evolua şi schimba vieţile utilizatorilor peste 30 de ani.
„Ţinând cont de ritmul rapid în care se dezvoltă domeniul IT, este dificil să oferi previziuni precise pentru următoarele trei decenii,” a explicat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Kaspersky Lab.
„Totuşi, este clar că, odată cu trecerea anilor, tehnologiile vor deveni şi mai inteligente, iar utilizatorii vor fi nevoiţi să ţină pasul. Putem fi siguri că infractorii cibernetici vor deveni mai creativi şi vor face eforturi pentru a exploata orice noutate IT pentru a-şi atinge propriile obiective ostile. Ce este clar este că, oricum ar arăta lumea noastră peste 30 de ani, trebuie să începem să ne îngrijim de confortul, siguranţa şi bunăstarea ei încă de acum. Tehnologia este doar un instrument, şi depinde doar de noi dacă o utilizăm în scopuri pozitive sau negative,” a declarat Alexander Gostev.
Robotizarea
În viitorul apropiat, este posibil ca populaţia globală să includă atât miliarde de oameni cât şi miliarde de roboţi, aceştia din urmă având ca sarcină să întreprindă aproape toată munca dificilă de rutină. Oamenii vor lucra pentru a îmbunătăţi software-ul roboţilor şi industria IT va fi necesară tuturor companiilor care vor dezvolta programe pentru roboţi, similar modului în care dezvoltă acum aplicaţii pe care utilizatorii le descarcă şi le instalează.
Mecanizarea populaţiei
Într-o oarecare măsură, barierele dintre roboţi şi oameni vor fi neclare. Transplanturile vor utiliza organe artificiale controlate electronic, iar amplasarea protezelor va fi o procedură chirurgicală de rutină.
Nanoroboţii vor putea fi introduşi în corpurile oamenilor pentru a livra medicamente celulelor moarte sau pentru a efectua operaţii minore. Senzori special instalaţi vor monitoriza sănătatea oamenilor şi vor transmite datele către un mediu de stocare în cloud, care să fie accesat de medicul personal. Toate acestea pot determina o creştere considerabilă a speranţei de viaţă.
Case inteligente
Oamenii vor locui în case inteligente în care toate necesităţile lor de confort vor fi automatizate. Software-ul care va administra întreaga casă se va ocupa de menţinerea consumului optim de energie, apă, mâncare, de consumul de provizii şi de reaprovizionare. Singura grijă a rezidenţilor va fi să se asigure că există suficienţi bani în conturile bancare pentru a plăti facturile.
Hyper inteligenţa
Identităţile digitale vor fi integrate într-o singură infrastructură globală cu reglementare automată, care se va implica în coordonarea vieţii pe întreaga planetă. Sistemul va opera similar cu software-ul TOR: utilizatorii cei mai activi şi eficienţi vor avea drepturi de administrare. Sistemul va distribui resursele uniform între oameni, va preveni conflictele armate şi va întreprinde diferite acţiuni umanitare.
Printarea 3D – Rapidă şi ieftină
În viitor, producţia anumitor elemente nu va mai fi necesară. În locul acestora, imprimantele 3D vor uşura producţia rapidă a lucrurilor, de la obiecte necesare în casă precum vase şi haine, până la cărămizi pentru construcţia unei alte clădiri.
Dispariţia computerelor
Deşi PC-urile au dat startul evoluţiei domeniului IT, în 2045 acestea vor fi probabil obiecte de muzeu deoarece oamenii nu vor mai avea nevoie ele pentru a manevra datele. Computerele vor fi înlocuite de o gamă largă de dispozitive şi gadget-uri care vor prelua funcţiile PC-urilor de astăzi. De exemplu, analiza financiară va fi efectuată de un server controlat de organizaţia care utilizează documente electronice, nu de un contabil de pe un computer personal.
Tehnofobia
Vor exista şi răzvrătiţi care se vor opune noii lumi tehnologizate. Aceştianu vor adopta casele inteligente, stilul de viaţă automatizat şi roboţii şi nu vor accepta o identitate digitală.